Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladowa polewa.
Kruche ciasteczka z dodatkiem skorki cytrynowej, posypane posiekanymi orzechami. Ciasteczka nie sa bardzo slodkie wiec idealnie pasuje do nich polewa z mlecznej czekolady. Goraco polecam :)
Skladniki na ok. 40-50 sztuk:
250 g maki pszennej
75 g cukru
skorka starta z 1 cytryny (bio)
szczypta proszku do pieczenia (na czubku noza)
1 jajko (M)
125 g zimnego masla
Do posmarowania:
1 zoltko
Do posypania:
po 50 g posiekanych orzechow loskich, laskowych i ziemnych (ew. migdalow)
Dekoracja:
100 g kuwertury z mlecznej czekolady (lub mlecznej czekolady)
Make wsypac do misy miksera, dodac cukier, proszek do pieczenia i skorke z cytryny, wymieszac. Dodac jajko, maslo pokrojone na male kawaleczki i 1 lyzke zimnej wody. Szybko zagniesc gladkie ciasto.
Z ciasta uformowac kule, lekko splaszczyc, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 1 godz. do lodowki.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Schlodzone ciasto rozwalkowac na blacie posypanym maka na grubosc 4 mm. Za pomoca foremki do ciastek z "falbanka" (srednica ok. 5,5 cm) i malej foremki w ksztalcie kolka (srednica ok. 2 cm) wycinac z ciasta koleczka i ukladac je na przygotowanych blachach. Pozostale skrawki ciasta zagniesc ponownie i wycinac kolejne ciasteczka.
Zoltko wymieszac w malej miseczce z 1 lyzka wody, smarowac ciasteczka za pomoca pedzelka. Kazde ciasteczko posypac posiekanymi orzechami, delikatnie je docisnac aby przykleily sie do ciasta.
Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka (na srodkowym poziomie) przez 10 min. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zdjac z blachy i przelozyc na kuchenna kratke do wystygniecia. Upiec kolejna porcje ciasteczek.
Kuwerture z mlecznej czekolady posiekac, stopic w kapieli wodnej. Plynna czekolade przelac do rekawa cukierniczego, odciac koncowke.
Komentarze