Czekoladowe gofry na maslance.



Pyszne, czekoladowe gofry na maslance. Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 prostokatnych gofrow. Przy wyjmowaniu z gofrownicy gofry sa miekkie, jednak kiedy polozymy je na chwile na kuchennej kratce lekko twardnieja i robia sie z wierzchu chrupiace (najlepiej je zjadac zaraz krotko po przestudzeniu, poniewaz jesli dluzej poleza, stana sie znow miekkie :) Gofry czekoladowe podalam z jogurtem naturalnym i owocami z mojego ogrodka :) Mozna je tez podac z serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym, malinami i miodem. Goraco polecam :)





Czekoladowe gofry na maslance

Skladniki na 10-12 gofrow:
3 jajka (M)
150 g masla
130 g cukru
350 ml maslanki
300 g maki pszennej
8 lyzek kakao w proszku
1 szczypta soli

Do podania:
jogurt naturalny + sezonowe owoce (truskawki, maliny, borowki, porzeczki, agrest)

ew. 1 op. sera ricotta (250g) wymieszane z 1 cukrem waniliowym + swieze maliny + plynny miod do polania


Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z maslem i 60g cukru na kremowa mase. Ciagle ubijajac, wlewac powoli maslanke. Make wymieszac z kakao, dodac do masy, zmiksowac.

W drugiej misce ubic na sztywno bialka ze szczypta soli. Pod koniec ubijania wsypac 70g cukru, ubijac dalej, az cukier sie rozpusci. Piane z bialek dodac do masy, wymieszac wszystko za pomoca silikonowej szpatulki.

Rozgrzac gofrownice, lyzka nabierac porcje masy i piec kolejno gofry przez 3-4 min. (ja sprawdzalam gofry - jesli wydawaly mi sie zbyt malo dopieczone, pieklam je chwile dluzej). Przy wyjmowaniu z gofrownicy gofry sa miekkie.

Upieczone gofry ukladac na kuchennej kratce aby wystygly (gofry kiedy wystygna staja sie chrupiace). Podawac z jogurtem naturalnym i owocami lub z serkiem ricotta, malinami i miodem.











Komentarze