Salatka z quinoa ze slodkimi ziemniakami, rzodkiewka i awokado.
Mam dzis dla Was przepis na pyszna salatke :) Salatke z quinoa, slodkimi ziemniakami, czerwona fasola i awokado. Pikantnym dodatkiem w tej salatce jest rukola i rzodkiewka a suszona zurawina nadaje jej slodko-kwasna nute. Ta salatka jest swietna jako danie kolacyjne ale z powodzeniem mozna tez ja zabrac do pracy (dressing mozna przelac do sloiczka i polac salatke dopiero przed jedzeniem). Goraco polecam :)
Salatka z quinoa ze slodkimi ziemniakami, rzodkiewka i awokado
Skladniki na 4 porcje:
200 g quinoa
300 g slodkich ziemniakow
1 peczek rzodkiewki
100 g rukoli
1 puszka czerwonej fasoli
1 awokado
3 lyzki suszonej zurawiny
oliwa
Dressing:
3 lyzki balsamico bianco (lub octu sherry)
4 lyzki oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
szczypta cynamonu
Quinoa przelozyc na sitko, przelac zimna woda, osaczyc. W garnku zagotowac 400 ml wody z sola, wsypac quinoa i gotowac ok. 15 min. na malym ogniu. Ugotowana quinoa przelac zimna woda, osaczyc na sicie i przelozyc do miski.
Slodkie ziemniaki obrac, pokroic w kostke o boku 2 cm. Na patelni podgrzac 2 lyzki oliwy, wrzucic slodkie ziemniaki, smazyc 10-15 min. Doprawic do smaku sola i przelozyc na talerz aby wystygly.
Rzodkiewki umyc, odciac ogonki, pokroic na mniejsze kawalki. Rukole przebrac, umyc, osaczyc lub odwirowac, ew. pokroic na mniejsze kawalki. Czerwona fasole osaczyc z zalewy. Awokado przekroic na pol, usunac pestke, miazsz pokroic w mala kostke, przelozyc do miseczki i skropic sokiem z cytryny aby nie sciemnialo.
Przygotowac dressing: w malej miseczce wymieszac balsamico bianco (lub ocet sherry) z oliwa, doprawic do smaku sola morska, swiezo mielonym pieprzem i szczypta cynamonu.
Wszystkie skladniki przelozyc do miski z quinoa. Wlac dressing, dodac suszona zurawine i wymieszac.
Komentarze