Ciasteczka owsiano-kokosowe.
Uwielbiam owsiane ciasteczka. Sa idelanym dodatkiem do poobiedniej kawy chociaz musze sie Wam przyznac, ze ja moglabym je chrupac przez caly dzien :) Ciasteczka, na ktore przedstawiam dzis przepis sa mega pyszne: miekkie w srodku i chrupiace na zewnatrz. I bardzo uzalezniajace...obiecuje Wam, ze na jednym ciasteczku na pewno nie skonczycie :) Goraco polecam.
Ciasteczka owsiano-kokosowe
Skladniki na ok. 30 ciasteczek:
200-250 g drobnego cukru trzcinowego
100 g wiorkow kokosowych
125 g platkow owsianych (mozna tez uzyc platkow pelnoziarnistych)
125 g maki pszennej
1 lyzka miodu (lub melasy z burakow cukrowych)
1 lyzeczka sody oczyszczonej
Pierkanik rozgrzac do temp. 180°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Z cukru odlozyc 2 lyzki, odstawic na bok. Make wsypac do miski, dodac wiorki kokosowe, platki owsiane i pozostaly cukier, wymieszac. Podrodku zrobic wglebienie.
Maslo przelozyc do rondelka, dodac miod (lub melase z burakow cukrowych) i odlozone 2 lyzki cukru. Podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az maslo sie rozpusci a masa zachnie sie prawie gotowac. Zdjac rondelek z ognia, wsypac sode oczyszczona, wymieszac (masa bedzie sie lekko pienic).
Mase z rondelka wlac do miski z suchymi skladnikami, krotko wymieszac. Jesli masa bedzie zbyt sucha dodawac po trochu wody, az masa uzyska odpowiednia konsystencje.
Za pomoca dwoch lyzek (lub jeszcze lepiej za pomoca lyzki do lodow) nabierac porcje ciasta i wykladac je, zachowujac odstepy, na przygotowana blache. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 min. (jesli chcemy, zeby ciasteczka byly bardziej chrupiace wtedy pieczemy je troche dluzej).
Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika. Zostawic przez chwile na blasze (ciasteczka beda na poczatku miekkie) a nastepnie delikatnie przelozyc na kuchenna kratke do wystygniecia. Upiec kolejna porcje ciasteczek.
Ciasteczka mozna przechowywac w zamykanym pojemniku przez 2-3 dni.
Komentarze