Sernik z truskawkowo-rabarbarowym musem.
Macie ochote na sernik? Jesli tak, to zapraszam :) Ten sernik zniknal w ciagu jednego dnia. Jest tak pyszny, ze nie mozna sie od niego oderwac. Idealnie slodki, z kwaskowym truskawkowo-rabarbarowym musem... pycha :) Nie ma osoby, ktory nie poprosilaby o dokladke ;) Goraco polecam.
Sernik z truskawkowo-rabarbarowym musem
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
125 g miekkiego masla
175 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
4 jajka (M)
1 kg kremowego sera (typu quark)
4 lyzki mleka
80 g kaszy manny
2 lyzki soku z cytryny
skorka starta z 1 cytryny (bio)
Mus truskawkowo-rabarbarowy:
300 g truskawek
250 g rabarbaru
75 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
200 ml soku wisniowego
40 g maki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzac do tep. 175°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta.
Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac 150 g cukru i cukier z prawdziwa wanilia, zmiksowac na gladka mase. Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek (bialka wstawic do lodowki). Do masy dodac zoltka, zmiksowac. Nastepnie dodac ser, mleko, kasze manna, sok z cytryny i skorke cytrynowa, wymieszac.
Bialka ubic na sztywno, wsypac 25 g cukru, ponownie zmiksowac. Dodac jedna lyzke piany z bialek do masy, delikatnie wymieszac za pomoca silikonowej szpatulki. Dodac reszte piany z bialek, wymieszac.
Przelozyc mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec na drugim poziomie od dolu przez ok. 1 godz. Upieczony sernik zostawic krotko w wylaczonym piekarniku a nastepnie wyjac i wystudzic w formie na kuchennej kratce.
Przygotowac mus truskawkowo-rabarbarowy: truskawki umyc, usunac szypulki, pokroic na kawalki. Rabarbar umyc, ew. obrac, pokroic w plasterki. Rabarbar i truskawki przelozyc do rondelka, wlac sok wisniowy, wsypac 25 g cukru i cukier z prawdziwa wanilia. Wszystko razem zagotowac i gotowac 1-2 min.
Make ziemniaczana wymieszac z 100 ml wody, dodac do owocowej masy. Gotowac kolejna 1 min. az mus zgestnieje. Wystudzic.
Wylozyc mus rabarbarowo-truskawkowy na wystygniety sernik, odstawic aby mus stezal (najlepiej jest wstawic sernik na cala noc do lodowki).
Przed podaniem posypac cukrem pudrem. Podawac z dodatkiem bitej smietany lub jogurtu greckiego.
Komentarze