Ciasto marchewkowe z migdalami.
Dzis mam dla Was znow cos slodkiego - ciasto marchewkowe z migdalami. Wilgotne, delikatne, puszyste, po prostu pyszne. W sam raz dla zajaczka wielkanocnego ;) Jesli tylko podwoicie ilosc skladnikow otrzymacie duza blache ciasta (taka z wyposazenia piekarnika), w sam raz dla duzego grona gosci. Goraco polecam :)
Ciasto marchewkowe z migdalami
Skladniki na 12 kawalkow:
250 g marchewki
sok z 1 cytryny
125 g masla
125 g cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka (M)
150 g maki pszennej
7 g proszku do pieczenia
100 g mielonych migdalow (bez skorki)
50 g posiekanych migdalow
marcepanowe marchewki do dekoracji
Lukier:
175 g cukru pudru
3-4 lyzki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Forme o srednicy 20x20 cm wysmarowac maslem i posypac maka.
Maslo i jajka wyjac na ok. 1 godz. przed pieczeniem aby sie ogrzaly. Marchewke obrac, umyc, zetrzec na tarce o drobnych oczkach, wlac 1 lyzke soku z cytryny, wymieszac.
Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, cukier waniliowy i szczypte soli, zmiksowac na gladka, jasna mase. Ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku (kazde jajko miksowac 30 sek.).
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac, dodac do masy, zmiksowac. Wsypac mielone i posiekane migdaly, wymieszac. Na koniec dodac starta marchewke, wymieszac.
Przelozyc ciasto do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika, piec przez 30-35 min. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, zostawic na kuchennej kratce do wystygniecia (w formie).
Przygotowac lukier: cukier puder wymieszac z sokiem z cytryny na gladka mase. Posmarowac zimne ciasto, odstawic aby lukier zastygl. Przed podaniem pokroic ciasto na kwadraty i udekorowac marchewkami z marcepanu.
Komentarze