Plaski pieczony kurczak z harissa i papryka.
Dzis mam dla Was przepis na pieczonego kurczaka. Przygotowalam go wczoraj na obiad i musze powiedziec, ze byl przepyszny (nie moglo byc inaczej, w koncu to przepis Jamiego Olivera;) Kurczaka (najlepiej oczywiscie bio) rozplaszczamy przed pieczeniem (to moj ulubiony sposob pieczenia kurczaka), nacieramy porzadnie pasta harissa i pieczemy z dodatkiem kolorowej papryki i czerwonej cebuli. Podczas pieczenia powstaje nam na kurczaku chrupiaca, mocno pikantna skorka (cos dla wielbicieli ostrych smakow) a mieso jest miekkie i soczyste. No i te pieczone warzywa...byly po prostu obledne... Nie wiem sama co mi lepiej smakowalo: kurczak czy warzywa :) Goraco polecam.
Plaski pieczony kurczak z harissa i papryka
*inspiracja: J. Oliver "Jamies 5-Zutaten-Küche: Quick & Easy" (pol. klik)
Skladniki na 4 porcje:
1 kurczak (najlepiej bio - 1,20 kg)
4 roznokolorowe papryki
2 czerwone cebule
4 lyzki pasty harissa
2 galazki miety (do dekoracji)
troche octu z czerwonego wina
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzac do temp.180-200°C.
Papryki przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, umyc i pokroic na duze kawalki. Czerwona cebule obrac, pokroic na cwiartki, oddzielic od siebie poszczegolne warstwy. Pokrojona papryke wymieszac z cebula, ulozyc w duzym naczyniu do zapiekania (40 x 30 cm).
Kurczaka umyc pod biezaca woda, osuszyc, wyciac mu kregoslup, naciac udka i splaszczyc. Do miseczki przelozyc harisse, dodac sola morska i pieprz, wlac troche octu winnego, wymieszac. Tak przygotowana pasta natrzec dokladnie calego kurczaka, ulozyc go na warzywach.
Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika. Piec kurczaka przez 50-60 min. az skorka sie zrumieni i stanie chrupiaca a kurczak bedzie upieczony. Upieczonego kurczaka wyjac z piekarnika, udekorowac listkami miety. Podawac np. z frytkami.
Komentarze