Grochówka z boczkiem.
Grochówke znaja chyba wszyscy :) Ta pyszna i gesta zupa jest idealna na jesienno-zimowy czas. Doskonale rozgrzewa i syci. Kazdy z Was ma na pewno swoj sprawdzony przepis na grochowke. Ja podaje tu swoj, moze komus sie przyda. Goraco polecam i zycze smacznego :)
Grochówka z boczkiem
Skladniki na 4 porcje:
400 g luskanego grochu w polowkach
200 g wedzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawalek selera
biala czesc malego pora
1 cebula
2 zabki czosnku
1 lyzka oliwy
lisc laurowy
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
suszony majeranek
sol
pieprz
Warzywa obrac, umyc, ew. pokroic na mniejsze kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac.
Do duzego garnka wlac 6 szklanek wody, dodac warzywa, lisc laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i boczek. Groch oplukac na sicie pod biezaca woda, rowniez wlozyc do garnka. Zagotowac i gotowac na malym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min., az groch bedzie miekki.
Wyjac boczek, osaczyc, pokroic w nieduza kostke i przesmazyc na oliwie. Przelozyc na talerz a na patelni lekko zrumienic posiekana cebule. Jedna marchewke i korzenne przyprawy wyjac z wywaru, pozostala zawartosc garnka zmiksowac.
Wyjeta marchewke pokroic w kostke i razem ze zrumienionym boczkiem i cebula wrzucic do garnka. Wymieszac grochowke z roztartym czosnkiem, doprawic majerankiem, sola i pieprzem. Podawac z grzankami z bulki lub ziemniakami.
Komentarze