Ciasteczka z maslem orzechowym i "pajakami" z czekolady.
Pomyslalam, ze w tym roku upieke cos na Halloween. Cos "strasznego" co spodoba sie mojemu dziecku. Wybor padl na ciasteczka z maslem orzechowym i "pajakami" :) Tak naprawde to nie obchodzimy Halloween, polska tradycja jest nam o wiele blizsza (pomimo tego, ze tu w Niemczech Halloween jest bardzo popularnym swietem). Kazda okazja jest jednak dobra aby upiec cos slodkiego :) Tym bardziej, ze na oproznienie czekal sloik masla orzechowego (na kanapki po prostu nie do przejedzenia:) Jakie sa ciasteczka? Po prostu pyszne! Delikatne, kruche i pelne kalorii :) Goraco polecam.
Ciasteczka z maslem orzechowym i "pajakami" z czekolady
Skladniki na 16-18 ciasteczek:
125 g miekkiego masla
125 g kremowego masla orzechowego (ze sloika)
125 brazowego cukru
175 g maki orkiszowej jasnej (lub maki pszennej)
szczypta soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
ok. 40 g czekoladowych groszkow
50 g kuwertury z ciemnej czekolady (lub 50 g gorzkiej czekolady)
Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temp. 180°C.
Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac maslo orzechowe, cukier i szczypte soli, zmiksowac na gladka mase. Make orkiszowa wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, krotko zmiksowac.
Za pomoca lyzki do lodow nabierac porcje ciasta (maczajac ja w cieplej wodzie bo ciasto sie klei), wciskac w nie po pare sztuk czekoladowych groszkow. Nastepnie wylozyc mase z lyzki na przygotowana blache zachowujac odstepy (ciastka rosna podczas pieczenia). Za pomoca lyzeczki maczanej w wodzie splaszczyc i wygladzic powierzchnie ciastka. W kazde ciastko wlozyc kolejne 3-5 czekoladowych groszkow (z tych groszkow powstana pozniej "pajaki").
Wstawic kolejno blachy z ciastkami do nagrzanego piekarnika. Piec 13-15 min. az ciastka sie zrumienia i urosna. Wyjac z piekarnika, odstawic na 10-15 min. aby ciastka przestygly a nastepnie przelozyc je na kuchenna kratke i odstawic do calkowitego wystygniecia (trzeba to robic delikatnie poniewaz ciastka sa bardzo kruche).
Czekolade lub kuwerture stopic na parze, przelozyc ja do foliowego woreczka. Odcias malutki rog woreczka i wyciskac czekolade tworzac wokol czekoladowych groszkow nogi pajaka. Odstawic aby czekolada zastygla.
Komentarze
Ciasteczka na pewno wspaniale smakują.