Zupa z cukinii z ryzem i serem feta.
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubie ja za jej smak i za to, ze mozna ja przygotowac na wiele sposobow. Jakis czas temu zrobilam zupe z cukinii z ryzem i serem feta. To taka letnia zupa, delikatna i pyszna, ktora swietnie smakuje z dodatkiem bagietki lub chleba fladen. Goraco polecam :)
Polecam Waszej uwadze tez inne dania z cukinia: pizze z cukinia, tymiankiem i skorka cytrynowa (klik), makaron z pistacjowym pesto i panierowana cukinia (klik), spaghetti z cukinia, serem feta i mieta (klik) oraz cukinie faszerowana ryzem, koryntkami i piniami (klik).
Zupa z cukinii z ryzem i serem feta
Skladniki na 4 porcje:
2 mlode cukinie
1 czerwona papryka
1 cebula
2 zabki czosnku
2 galazki tymianku
2 lyzki oliwy
150 g ryzu dlugoziarnistego
1 l bulionu warzywnego
2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
100 ml smietany kremowki
1 lyzeczka mielonej slodkiej papryki
100 g sera feta
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Cukinie umyc, osuszyc, pokroic w kostke. Papryke umyc, usunac pestki, rowniez pokroic w kostke. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.
W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, czosnek i tymianek, smazyc az warzywa beda miekkie. Dodac cukinie i papryke, krotko razem podsmazyc. Wsypac ryz, wlac bulion i zagotowac. Dodac koncentrat pomidorowy, wymieszac i gotowac zupe pod przykryciem na malym ogniu przez ok. 20 min. (az ryz bedzie miekki).
Wlac smietane, wymieszac. Przyprawic zupe do smaku sola, pieprzem i mielona papryka. Przelac zupe na talerze. Podawac posypana pokruszonym serem feta z dodatkiem bagietki lub chleba fladen z sezamem.
Komentarze
https://julias-cooking.com/