Spaghetti z pulpecikami z mielonego miesa w pomidorowym sosie.
To danie znaja chyba wszyscy :) Spaghetti z pulpecikami z mielonego miesa w pomidorowym sosie robilam juz kilka razy z roznych przepisow. Musze przyznac, ze przepis Donny Hay przypadl mi najbardziej do gustu. Pulpeciki z dodatkiem tartego parmezanu i natki pietruszki sa naprawde przepyszne a sos pomidorowy z tego przepisu jest bardzo latwy i szybki do wykonania (mozna go tez wykorzystac do innych dan, np. kurczaka czy warzyw). Goraco polecam :)
Spaghetti z pulpecikami z mielonego miesa w pomidorowym sosie
*inspiracja: Donna Hay "Modern classics"
Skladniki na 4 porcje:
500 g mieszanego mielonego miesa (wolowo-wieprzowego)
2 zabki posiekanego czosnku
1 jajko
2 lyzki startego parmezanu
25 g bulki tartej
10 g posiekanej natki pietruszki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
400 g spaghetti
2 lyzki oliwy
80-100 ml bulionu warzywnego*
Sos pomidorowy:
2 lyzeczki oliwy
2 zabki czosnku
1 cebula
2 puszki krojonych pomidorow (po 400 ml kazda)
3 lyzeczki cukru
10 g swiezej bazylii
Mielone mieso przelozyc do miski, dodac jajko, czosnek, parmezan, bulke tarta, posiekana natke pietruszki, sol i pieprz, dokladnie wymieszac. Odrywac male kawalki masy, formowac nieduze pulpeciki, ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia (lub talerzu). Wstawic na 15 min. do lodowki.
Przygotowac sos: cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, rowniez posiekac. W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i czosnek, smazyc 4-5 min. Nastepnie dodac pomidory z puszki, cukier i bazylie, dusic przez 10 min. bez przykrycia, zeby sos zgestnial. Nastepnie wlac bulion (lub bulion i wino), gotowac kolejne 4 min.
Wyjac pulpeciki z lodowki. Na duzej patelni rozgrzac oliwe, smazyc pulpeciki z kazdej strony przez 4-5 min., az beda dobrze zrumienione a w srodku nie beda surowe. Nastepnie przelozyc je do sosu, wymieszac.
Makaron ugotowac wg przepiu na opakowaniu. Wylozyc spaghetti na talerze, na wierzch wylozyc sos z klopsikami. Danie podawac posypane pozostalym parmezanem.
* do sosu mozna dodac 80 ml bulionu wolowego i 60 ml czerwonego wina
Komentarze