Salatka taboule z quinoa z agrestem i mieta.
Dzis zapraszam Was na salatke taboule w troche innej wersji niz oryginalna. Znajdziecie w niej quinoa zamiast kuskusu, mielony cynamon i... agrest :) Salatka jest naprawde pyszna i jest idelana przekaska na lato. Koniecznie musicie jej sprobowac, dopoki trwa jeszcze sezon na agrest. Goraco polecam :)
Tym przepisem zegnam sie z Wami na dwa tygodnie. Do przeczytania po urlopie :)
Salatka taboule z quinoa z agrestem i mieta
*inspiracja: H. Fearnley-Whittingstall "Light & Easy"
Skladniki na 4 porcje:
200 g quinoa
3 lyzki oliwy lub oleju rzepakowego
150 g agrestu (u mnie zielony i fioletowy)
1 sredni ogorek
6-8 cebulek dymek
1 duzy peczek natki pietruszki
1 maly peczek miety
1/2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego (wg uznania)
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
sok z 1 cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Qunoa przelozyc na sitko, oplukac pod zimna biezaca woda a nastepnie ugotowac wg przepisu na opakowaniu (quinoa mozna tez ugotowac w bulionie warzywnym lub drobiowym). Nastepnie osaczyc quinoa na sicie, przelozyc do duzej miski. Dodac sol, pieprz i oliwe, wymieszac, odstawic do wystygniecia.
Agrest umyc, osuszyc, kazda kulke przekroic na pol. Ogorek obrac, pokroic w kostke. Cebulke dymke oczyscic, pokroic w krazki (tylko biala czesc). Natke pietruszki i miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, drobno posiekac. Wszystkie skladniki dodac do quinoa, wymieszac. Dodac mielone ziele angielskie, cynamon, sol, pieprz, wlac sok z cytryny i 3 lyzki oliwy, wymieszac.
Przykryc miske folia spozywcza i wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz., aby smaki sie przegryzly. Przed podaniem ponownie doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rada: do salatki mozna tez dodac garsc lekko podprazonych na suchej patelni orzechow (np. cashew) lub pestek dyni czy slonecznika.
Komentarze