Ósme urodziny bloga. Sernik limetkowo-kokosowy.
Dawno mnie tu nie bylo... :) No coz, tyle sie ostatnio dzialo, ze nie mialam w ogole czasu i sily na prowadzenie bloga. Moj urodzinowy wyjazd do Holandii i wizyta na Keukenhof (klik - polecam goraco, kiedy kwitna tulipany jest tam naprawde przepieknie), pozniej Wielkanoc, przygotowania do Komunii synka az wreszcie sama Komunia pochlonely nas bez reszty. Zapomnialam nawet o urodzinach swojego bloga wiec dzis, troche po czasie (blod obchodzil urodziony 4 maja) nadrabiam zaleglosci i zapraszam Was na urodzinowy, limetkowo-kokosowy sernik z kruszonka. Sernik jest naprawde pyszny a z dodatkiem owocow lub bitej smietany smakuje jeszcze lepiej. Goraco polecam i dziekuje Wam, ze byliscie przez ten czas ze mna, zagladaliscie na mojego bloga i ciesze sie juz na kolejne lata :)
Jeszcze krotka uwaga do przepisu: ja przygotowalam sernik z polowy porcji, w tortownicy o srednicy 16 cm, pieklam przez 60 min. Sernik podczas pieczenia ladnie rosnie a pozniej lekko opada (taki juz jego urok:) Sernik podalam z kisielem owocowym tzw. Rote Grütze (przepis znajdziecie rowniez na blogu).
Sernik limetkowo-kokosowy
*inspiracja: Dr. Oetker "Backen von A-Z"
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Ciasto:
300 g maki pszennej
100 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
szczypta soli
125 g masla
4 lyzki (ok. 30 g) wiorkow kokosowych
Masa serowa:
3 limetki (bio, niewoskowane)
5 bialek (M)
1 kg chudego twarogu (dalam quark)
50 g miekkiego masla
4 lyzki smietany kremowki
150 g cukru
szczypta soli
1 op. budyniu waniliowego w proszku
5 zoltek (M)
4 lyzki wiorkow kokosowych
Wszystkie skladniki na sernik wyjac na 1 godz. przed pieczeniem aby sie ocieplily. Piekarnik nagrzac do temp. 180°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem.
Przygotowac ciasto: make przesiac do misy miksera, dodac cukier, cukier waniliowy i sol, wymieszac. Nastepnie dodac maslo i za pomoca koncowki do ubijania smietany zmiksowac wszystko na kruszonke (ew. mozna na koniec pomoc sobie dlonmi formujac wielkosc kruszonki wg wlasnego uznania). 1/3 kruszonki odlozyc, pozostalym ciastem wylepic spod tortownicy przyciskajac ciasto lyzka. Posypac spod wiorkami kokosowymi.
Przygotowac mase serowa: wyszorowac limetki pod goraca woda, osuszyc, zetrzec skorke a nastepnie wycisnac z nich sok. Bialka ubic na sztywna piane, odstawic do lodowki. Ser przelozyc do miski, dodac skorke i sok z limetki, cukier, miekkie maslo, smietane kremowke, szczypte soli, budyn w proszku i zoltka, zmiksowac na gladka mase. Dodac piane z bialek, wymieszac delikatnie za pomoca szpatulki.
Przelozyc mase serowa na przygotowany spod. Pozostala kruszonke wymieszac z wiorkami kokosowymi, posypac wierzch sernika.
Wstawic sernik do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 min. Upieczony sernik zostawic na 10 min. w wylaczonym piekarniku a nastepnie wyjac go z piekarnika i odstawic w formie na 20 min. na kuchenna kratke aby lekko przestygl. Po tym czasie wyjac sernik z formy i zostawic na kuchennej kratce do calkowitego wystygniecia. Wstawic na noc do lodowki aby masa stezala.
Gotowy sernik mozna podawac z dodatkiem bitej smietany lub z kisielem z czerwonych owocow (tzw. Rote Grütze - przepis znajdziecie tu (klik).
Komentarze