Ciasteczka maslano-waniliowe z cytrynowym lukrem.
Swiatecznych ciasteczek ciag dalszy :) Dzis zapraszam Was na kruche i delikatne ciasteczka maslane o waniliowym aromacie. Ciasto przed wykrawaniem ciasteczek nalezy dobrze schlodzic w lodowce aby sie nie kleilo. Ciasteczka udekorowalam lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny i posypalam wiorkami z gorzkiej czekolady ale mozecie je oczywiscie udekorowac wg uznania tworzac fantazyjne wzory (np. lukrem krolewskim). Polecam :)
Ciasteczka maslano-waniliowe z cytrynowym lukrem
Skladniki na ok. 20 sztuk:
300 g maki pszennej
100 g cukru
szczypta soli
200 g miekkiego masla
1 zoltko
kilka kropli aromatu waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
ew. wiorki z gorzkiej czekolady do posypania
Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera, zagniesc szybko ciasto. Uformowac kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc na ok. 30 min. do lodowki.
Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, umiescic miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub folii spozywczej), rozwalkowac na grubosc ok. 5 mm a nastepnie wycinac ciastka za pomoca foremki o srednicy 7-8 cm. (foremke dobrze jest za kazdym razem maczac w mace aby ciasto do niej sie nie kleilo). Pozostale ciasto ponownie umiescic w lodowce do czasu jego wykorzystania.
Wykrojone ciasteczka ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia blasze. Wstawic blache do piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez ok. 8 min. Po upieczeniu ciastka nie powinny byc brazowe, jedynie wypieczone. Wyjac ciasteczka z piekarnika i odlozyc na kuchenna kratke do calkowitego ostygniecia.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier. Kiedy ciastka wystygna smarowac je lukrem i posypac np. wiorkami z gorzkiej czekolady. Zostawic na kuchennej kratce aby lukier zastygl.
Komentarze
Usciski.