Migdalowe ciasto z pomaranczami.
Witam Was serdecznie w nowym tygodniu :) Grypa i ograniczenia pokarmowe na jakis czas znow zablokowaly moja dzialalnosc na blogu. Grypa juz minela, jednak diete nadal musze trzymac, w zwiazku z czym moja tworcza wena nieco oslabla... Mam nadzieje, ze wkrotce sie to zmieni i bede mogla podzielic sie z Wami jakims pysznym przepisem wielkanocnym. Jesli nie, trudno, moze w przyszlym roku :) Tymczasem mam dla Was ciasto, ktore robilam przed dwoma tygodniami. Jest pyszne, miekkie i fajnie wyglada na stole. Goraco polecam :)
Migdalowe ciasto z pomaranczami
Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:
250 g masla
4 jajka
2-3 duze pomarancze
1/2-3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
3/5 szkl. soku pomaranczowego
1 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
80 g mielonych migdalow
3 lyzki likieru pomaranczowego
1/2 szkl. konfitury morelowej
1 lyzka masla
Piekarnik rozgrzec do temp. 175°C. Dno tortownicy o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia a nastepnie dno i boki posmarowac maslem.
Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Miekkie maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodac cukier i cukier waniliowy. Miksujac powoli wlewac polowe soku pomaranczowego i dodawac po jednym zoltku.
Przesiac obie maki oraz proszek do pieczenia, wsypac mielone migdaly, utrzec na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z ciastem za pomoca szpatulki.
Pomarancze obrac, pokroic w plastry o grubosci 1/2 cm i ulozyc na dnie formy. Na pomarancze wylac mase. Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 min. (gdyby sie za mocno rumienilo przykryc folia aluminiowa).
Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, ponakluwac je za pomoca drewnianego patyczka. Reszte soku pomaranczowego wymieszac z likierem, nasaczyc jeszcze cieple ciasto. Odstawic do wystygniecia na kuchennej kratce.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjac z formy (przelozyc do gory nogami na talerz i delikatnie zdjac papier - pomarancze powinny znalezc sie na gorze ciasta). Na koniec posmarowac ciasto cienka warstwa konfitury morelowej.
Komentarze