Babeczki biszkoptowe.
Przepis na te babeczki rowniez nie doczekal sie publikacji w zeszlym roku. Jednak jak mowi przyslowie: "co sie odwlecze..." :) Dlatego dzis dziele sie z Wami przepisem. Babeczki biszkoptowe sa male, miekkie i pyszne. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do upieczenia na ostatnia chwile przed Wielkanoca. Ladnie udekorowane beda rowniez swietna ozdoba wielkanocnego koszyczka. Polecam :)
Tu (klik) znajdziecie tez przepis na cytrusowe babeczki do koszyczka.
Babeczki biszkoptowe
Skladniki na 12 malych babeczek:
6 jajek
1 szkl. cukru pudru (ew. mniej wg uznania)
3/4 szkl. (150 g) maki pszennej
szczypta soli
tluszcz i tarta bulka do foremek
Lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
sok z cytryny
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Foremki do babek wysmarowac tluszczem i oproszyc tarta bulka (ja uzylam foremek silikonowych).
Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase. Bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane. Delikatnie polaczyc z masa z zoltek, jednoczenie dosypujac przesiana przez sito make.
Foremki wypelnic ciastem do 3/4 wysokosci. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Po wystudzeniu wyjac babeczki z foremek. Polac lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Udekorowac wg uznania.
Komentarze
A nawet i po świętach chętnie bym choć jedną spróbowała, na poprawę humoru, bo ta wiosna to tak wprowadziła w lekki ponury nastrój ;)
mimo to gorąco pozdrawiam!