Spaghetti z pieczona ricotta i pomidorkami.
Na ten makaron mialam ochote juz od dawna. Prawde mowiac juz od pierwszej chwili, kiedy zobaczylam zdjecie w najnowszej ksiazce Jamiego Olivera :) Wczoraj wreszcie upieklam ricotte, pomidorki koktajlowe, ugotowalam makaron i...przepadlam :) Prosto, pysznie i do tego zdrowo - tak w trzech slowach mozna okreslic to danie. Goraco polecam :)
Spaghetti z pieczona ricotta i pomidorkami
*inspiracja: Jamie Oliver "Jamies Superfood für jeden Tag" (z moimi malymi zmianami - pol. klik)
Skladniki na 4 porcje:
1/2 peczka tymianku (15 g) (u mnie suszone oregano)
4 zabki czosnku (dalam suszony czosnek)
1/2-1 czerwonej papryczki chili
1 cytryna (bio)
500 g kolorowych pomidorkow koktajlowych (na galazce)
250 g ricotty
320 g spaghetti orkiszowego (u mnie pelnoziarniste)
4 garscie rukoli
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ocet balsamiczny (wg uznania)
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Tymianek umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek. Rukole umyc, osuszyc. Czosnek obrac, pokroic w plasterki. Chili pokroic w krazki, z cytryny zetrzec skorke. Do miseczki wlac 3 lyzki oliwy, dodac tymianek, czosnek, chili, skorke z cytryny, doprawic sola morska i pieprzem, dobrze wymieszac.
Pomidorki koktajlowe ulozyc w duzej zaroodpornej formie (40x30 cm). Ser ricotta posmarowac ze wszystkich stron przygotowana oliwa z dodatkami, ulozyc posrodku formy. Reszte oliwy wylac na pomidorki. Wlac do formy troche wody i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min. Na 10 min. przed koncem pieczenia zagotowac osolona wode w garnku i ugotowac spaghetti wg przepisu na opakowaniu.
Upieczona ricotte wyjac z formy, pomidorki oderwac od galazek. Wlac do formy pol szklanki wody z gotowania makaronu, dodac troche soku z cytryny, wymieszac aby powstal sos. Spaghetti odlac, przelozyc do formy. Dodac pomidorki koktajlowe, doprawic do smaku sola i pieprzem, wymieszac. Podawac z pokruszona ricotta i rukola, ew. polac octem balsamicznym.
Komentarze
Pozdrawiam