Jajka zapiekane na szpinaku z sumakiem.
Dwutygodniowe ferie jesienne dobiegly konca, moj synek poszedl do szkoly a ja moge znow wrocic do regularnego blogowania i gotowania :) Jakis czas temu przygotowalam jajka zapiekane na szpinaku. Proste i szybkie w przygotowaniu, z lekka "egzotyczna" nuta w postaci sumaku. Idealne na lekka kolacje lub, jak u mnie, pozny obiad. Polecam :)
Jajka zapiekane na szpinaku z sumakiem
*inspiracja: S. Hage "Die libanesische Küche" (ang. klik)
Skladniki na 2 porcje:
2 lyzki rozpuszczonego masla
1 lyzka oliwy
2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
200 g mlodego szpinaku, grube koncowki usuniete
3 lyzki smietany kremowki
1 szczypta mielonej galki muszkatolowej
2 jajka
1 lyzeczka mielonego sumaku
sol
plasi chlebek (fladen) do podania
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie kokilki (ramekiny) wymarowac maslem. Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Szpinak przebrac, usunac grube lodyzki, umyc i osaczyc na sicie.
Na patelni podgrzac oliwe, wrzucic przecisniety przez praske czosnek i smazyc 1 min. Nastepnie dodac szpinak, wlac 1-2 lyzki wody i dusic kolejne 3-5 min. az szpinak zmieknie. Przelozyc szpinak na sitko, lekko wystudzic.
Odcisnac szpinak porzadnie z nadmiaru wody, pokroic, przelozyc do miski. Wlac smietane, dodac galke muszkatolowa, wymieszac. Przelozyc szpinak do przygotowanych foremek, na szpinak wybic po jednym jajku. Oproszyc sumakiem i sola.
Wstawic foremki do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez 20 min., az jajko sie zetnie. Podawac na cieplo, z dodatkiem plaskiego chlebka (ja podlam z tureckim chlebkiem pide).
Komentarze
Wrzucę swoją wersję na blog na dniach, a na razie dopisuję sumak do listy zakupów