Ciasteczka owsiane z cynamonem i rodzynkami.
To chyba najlepsze ciasteczka owsiane, jakie do tej pory jadlam. Nie za slodkie i mega chrupiace (nawet po kilku dniach przechowywania w plastikowym pudelku nic nie stracily ze swojej chrupkosci). Z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Przygotowane z dwoch rodzajow platkow owsianych: grubych i tych mniejszych, delikatnych (roznice miedzy platkami mozecie mozecie zobaczyc tu: (klik). Mozna oczywiscie przygotowac ciasteczka tylko z jednego rodzaju platkow, beda rownie dobre. Dobrze jest pilnowac ciasteczka podczas pieczenia, aby za bardzo sie nie zrumienily (rodzynki staja sie wtedy gorzkie). Goraco polecam :)
Ciasteczka owsiane z cynamonem i rodzynkami
Skladniki na ok. 15-20 sztuk:
150 g miekkiego masla
140 g brazowego cukru
1 jajko
120 g maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
80 g grubych platkow owsianych
80 g zwyklych platkow owsianych
100 g rodzynek (lub sultanek)
Dwie blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Maslo utrzec z cukrem na kremowa mase. Dodac jajko, zmiksowac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, cynamonem i platkami owsianymi, dodac do masy, wymieszac. Na koncu dodac rodzynki, wymieszac.
Z masy uformowac rulon o srednicy 5 cm, zawinac w folie spozywcza (ciasto lekko sie klei) i wlozyc na 1 godz. do lodowki. Piekarnik rozgrzac do temp. 170-180°C.
Wyjac ciasto z piekarnika, zdjac folie. Za pomoca ostrego noza pokroic ciasto na 2 cm plastry i kladac je w odstepach na przygotowanych blachach (ciastka rosna podczas pieczenia).
Wstawic blachy do nagrzanego piekarnika. Piec ciasteczka przez 20-25 min. az sie zrumienia. Wyjac z piekarnika, zdjac z blachy, wystudzic na kuchennej kratce.
Ciasteczka mozna przechowywac w puszce do ok. 1 tyg.
Komentarze
Dużą porcję poproszę...