Zapiekana cukinia faszerowana bulka tarta i ziolami.
Czasami nie potrzeba wielu skladnikow aby powstal pyszny obiad. Tak bylo w przypadku tego przepisu. Wystarczyla bulka tarta, parmezan i troche ziol, ktorymi nafaszerowalam cukinie, aby zachwycic nas swoim smakiem. Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam cukinie pod kazda postacia a ten przepis wedruje do grona tych ulubionych :) Goraco polecam.
Zapiekana cukinia faszerowana bulka tarta i ziolami
Skladniki na 4 porcje:
1 cebula
1 zabek czosnku
1 lyzka oliwy
500 g pomidorow (dalam z puszki)
1 lyzka posiekanych listkow oregano
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
500 g malych, mlodych cukinii
2 lyzki bulki tartej
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1 lyzka posiekanego szczypiorku (nie dalam)
1 lyzka posiekanego koperku
40 g tartego parmezanu
6 lyzek smietany kremowki
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Przygotowac sos: cebule i czosnek obrac, drobno pokroic. Oliwe rozgrzac na patelni, zeszklic czosnek i cebule.
Pomidory umyc, naciac na krzyz przy ogonku, wlozyc do wrzacej wody a nastepnie wyjac, przelac zimna woda i obrac ze skorki (pomidory z puszki wystarczy pokroic). Usunac gniazda nasienne, posiekac, przelozyc na patelnie do czosnku i cebuli. Dodac oregano, przyprawic do smaku sola i pierzem, wymieszac. Dusic, az powstanie jednolity, gesty sos.
Cukinie umyc, osuszyc, odciac koncowki. Przekroic wzdluz na pol, lekko posolic (ja delikatnie wydrazylam cukinie za pomoca lyzki).
Bulke tarta wymieszac z posiekana natka, koperkiem, szczypiorkiem, parmezanem i smietana, rozlozyc na polowkach cukinii. Sos pomidorowy przelozyc do zaroodpornego naczynia, ulozyc na nim lodeczki z cukinii.
Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez ok. 20 min. Podawac z ryzem.
Komentarze
Mam cukinię, mam bułkę tartą, mam zioła, mam parmezan, będę faszerować.
Pozdrawiam serdecznie :*
Kilka składników, ale najwyższej jakości i efekt jak na zdajęciach.
Pozdrowienia!