Ciasto orzechowe ze sliwkami.
To ciasto pierwszy raz pieklam zeszlej jesieni ale nie doczekalo sie publikacji na blogu. W tym roku postanowilam upiec je ponownie bo bardzo lubie wypieki ze sliwkami. Sliwki kupuje nalogowo, czasami dwa razy w tygodniu, tak szybko u nas znikaja :) Ciasto jest miekkie, pyszne i takie... jesienne. Ja pieklam je z polowy porcji w tortownicy o srednicy 18 cm. (podaje jednak przepis na duza tortownice). Goraco polecam :)
Ciasto orzechowe ze sliwkami
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
100 g orzechow wloskich
400 g sliwek wegierek
200 g miekkiego masla
170 g + 1 lyzka cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
3 jajka (M)
250 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki mleka
troche mielonego cynamonu
1-2 lyzki cukru pudru
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i posypac maka. 2/3 orzechow posiekac, pozostale orzechy zostawic do dekoracji (mozna tez orzechy krotko podprazyc na suchej patelni, wystudzic i dopiero pozniej posiekac). Sliwki umyc, przekroic na pol, usunac pestki.
Maslo pokroic na male kawalki, wlozyc do miski, dodac 170 g cukru i cukier waniliowy, zmiksowac na kremowa mase. Stopniowo, ciagle miksujac, dodawac jajka. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mleko i posiekane orzechy.
Przelozyc mase do formy, wyrownac powierzchnie. Ulozyc polowki sliwek (rozcieciem ku gorze), posypac pozostalym cukrem wymieszanym z mielonym cynamonem. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec ciasto 40-50 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto juz sie upieklo).
Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic w formie na 20 min. Nastepnie wyjac ciasto z formy i pozostawic na kuchennej kratce do calkowitego wystygniecia. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Komentarze
Śliwki mają teraz swój pyszny czas.
U mnie też śliwkowo nieco...
Śliwki rządzą!