Makaron z pistacjowym pesto i panierowana cukinia.
To jedno z tych dan, ktore na pewno zrobie jeszcze wiele razy. Delikatne i lekkie, idealne na obecna pore roku. Makaron oblepiony pistacjowo-mietowym pesto smakuje doskonale. Uzupelnieniem calosci jest chrupiaca, panierowana w bulce tartej z dodatkiem parmezanu, cukinia. Cukinia jest tak pyszna, ze sama w sobie moze stanowic oddzielne danie lub przekaske. Sprobujcie, na pewno Wam zasmakuje :)
Makaron z pistacjowym pesto i panierowana cukinia
*inspiracja: Lecker.de
Skladniki na 4 porcje:
125 g parmezanu (w kawalku)
1 maly peczek natki pietruszki
5 galazek miety
2 zabki czosnku
1 cytryna (bio)
50 g niesolonych pistacji
7 lyzek dobrej oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1-2 male cukinie
2 jajka
2-3 lyzki maki pszennej
80 g bulki tartej
400 g makaronu wstazki (np. tagliatelle)
2 lyzki sklarowanego masla (do smazenia cukinii)
Przygotowac pesto: parmezan zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Natke i miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Czosnek obrac i posiekac. Cytryne sparzyc wrzatkiem, osuszyc, zetrzec skorke. Przekroic cytryne na pol, wycisnac sok.
50 g startego parmezanu przelozyc do wysokiego naczynia, dodac natke, miete, czosnek, pistacje, skorke i sok z cytryny oraz oliwe, zmiksowac za pomoca blendera. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Cukinie umyc, osuszyc, pokroic w cienkie plasterki. Jajko wybic do miseczki, rozmacic widelcem. W drugiej miesce wymieszac make z 1/2 lyzeczki soli i pieprzem. W trzeciej misce wymieszac bulke tarta z pozostalym parmezanem.
W duzym garnku zagotowac osolona wode, ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu. W miedzyczasie, kiedy gotuje sie makaron, panierowac krazki cukinii w mace, jajku a na koniec w bulce tartej wymieszanej z parmezanem. Smazyc cukinie porcjami na rozgrzanym masle z obydwu stron, na zlotobrazowo. Zdjac z patelni, osaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku i trzymac w cieple (najlepiej w piekarniku rozgrzanym do 50°C).
Ugotowany makaron osaczyc na sicie, przelozyc z powrotem do garnka, wymieszac z pistacjowym pesto. Podawac na cieplo z panierowanymi kawalkami cukinii.
Komentarze
Powiedziałabym, że bardzo sródziemnomorskie.
Pozdrowienia!