Lody z maslem orzechowym i kawalkami czekolady.
Kiedy tylko zobaczylam przepis na te lody wiedzialam, ze musze je przygotowac! Nie zastanawiajac sie dlugo kupilam wszystkie potrzebne skladniki i wyciagnelam maszyne do lodow. To lody dla osob lubiacych maslo orzechowe i slodko-slone smaki (ja do nich naleze:) Bez dodatku jajek, przygotowane na bazie mleka i smietany kremowki. Z kawalkami prazonych solonych orzeszkow ziemnych i posiekana gorzka czekolada (jesli wolicie, mozecie dodac mleczna). Wiem, ze te lody do niskokalorycznych nie naleza ale od czasu do czasu mozna sobie przeciez pozwolic na maly "grzeszek":) Goraco polecam.
Polecam tez pyszne lody z mango (klik), lody kokosowo-limonkowe (klik) i lody smietankowo-truskawkowe (klik).
Lody z maslem orzechowym i kawalkami czekolady
*inspiracja: L. Lomelino "Lomelinos Eis"
Skladniki na 1/2 litra lodow:
250 ml mleka
60 g cukru
120 g gladkiego masla orzechowego
200 ml smietany kremowki
40 g solonych, prazonych orzechow ziemnych, posiekanych
50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, posiekanej
Mleko wlac do rondelka, dodac cukier i maslo orzechowe, podgrzewac az cukier i maslo sie rozpuszcza. Do goracej masy wlac smietane, wymieszac. Wstawic na 1 godz. do lodowki.
Schlodzona mase przelac do maszynki do lodow i krecic lody, na koniec dodac posiekane orzechy i czekolade (u mnie trwalo to 30 min.). Przelozyc lody do metalowego lub plastikowego pojemnika i wstawic na cala noc do zamrazarki.
Gotowe lody wyjac z lodowki, odstawic na kilkanascie minut, aby zmiekly* Formowac kulki, wkladac je do pucharkow lub wafli i podawac.
* lody po wyjeciu z zamrazarki sa dosyc twarde, potrzebuja czasu aby nabrac odpowiedniej konsystencji, inaczej bedzie ciezko je nakladac (najlepsza konsystencje mialy zaraz po przygotowaniu w maszynie do lodow)
Komentarze
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piękne zdjęcia! *.*