Chlebek bananowy z porzeczkami i czekolada.
Ten chlebek powstal spontanicznie kilka dni temu. Banany az prosily sie o zmilowanie a czerwone porzeczki, ktore kupilam do zjedzenia "na surowo" okazaly sie tak kwasne, ze nie mogly skonczyc inaczej jak tylko w ciescie. I to w slodkim ciescie. Taki wlasnie jest ten bananowy chlebek...miekki, wilgotny, slodki od bananow, z kwasnymi porzeczkowymi akcentami i kawalkami gorzkiej czekolady, ktora dodatkowo wzbogaca smak ciasta. Jak dla mnie rewelacja. Najlepszy pierwszego dnia, zaraz po wystygnieciu, chociaz i kolejnego dnia bym bardzo dobry. Zniknal do ostatniego okruszka :) Goraco polecam.
Chlebek bananowy z porzeczkami i czekolada
Skladniki na keksowke 11x25 cm:
125 g miekkiego masla
120 g cukru
2 jajka
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
4-5 bardzo miekkich bananow (ok. 400 g)
300 g maki pszennej
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1/4 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
80-100 g gorzkiej czekolady
60 g czerwonych porzeczek
Piekarnik rozgrzac do temp. 185°C. Keksowke wysmarowac maslem. Porzeczki umyc, za pomoca widelca oddzielic je od galazek. Czekolade posiekac.
Miekkie maslo zmiksowac z cukrem na kremowa mase. Dodac jajka i cukier waniliowy, miksowac jeszcze 2 min. Banany obrac, zgniesc za pomoca widelca, dodac je do masy, wymieszac delikatnie za pomoca szpatulki. Dodac make wymieszana z soda i sola, lekko wymieszac. Dodac cynamon, posiekana czekolade i porzeczki, wymieszac.
Mase przelozyc do przygotowanej formy, wstawic do piekarnika i piec 55-60 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieklo; ew. piec kilka minut dluzej).
Wyjac ciasto z piekarnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac je z formy i zostawic do wystudzenia na kuchennej kratce.
Komentarze
Pięknie wygląda i jak musiał pachnieć!!
Świetny pomysł! *.*
Uwielbiam porzeczki.