Bowle z bialym winem, jablkiem i ogorkiem.
Przez tydzien goscili u nas moi rodzice. Zwiedzalismy okolice, chodzilismy po restauracjach, zajadalismy pyszne wloskie lody a obiady gotowalam (dla zaoszczedzenia czasu) ze sprawdzonych juz przepisow. Pogoda nam dopisywala, tylko raz troche padalo. Dzis tez ma byc piekny i goracy dzien. Byc moze ostatni juz tak cieply przed nadchodzacym ochlodzeniem... W zwiazku z tym mam dla Was cos dla ochlody - bowle z bialym winem, jablkiem i ogorkiem. Orzezwiajace i powodujace lekki szum w glowie (zwlaszcza w wiekszych ilosciach:) Polecam na goracy, wciaz jeszcze letni wieczor :)
Bowle z bialym winem, jablkiem i ogorkiem
Skladniki na 6-8 porcji:
1/2 l swiezo zaparzonej czarnej herbaty
2-3 lyzki miodu
2 cytryny (bio)
2 pomarancze (bio)
1 jablko
1/2 ogorka salatkowego
1/2 l soku jablkowego
1/2 l bialego wytrawnego wina
kostki lodu
Herbate zaparzac 3 min., dodac miod, wymieszac a nastepnie wystudzic. Dodac 12 kostek lodu.
1 cytryne i 1 pomarancze wyszorowac pod goraca woda, osuszyc, pokroic na kawalki. Z drugiej cytryny i pomaranczy wycisnac sok. Jablko umyc, pokroic na cwiartki a nastepnie na male kawalki. Ogorek umyc, pokroic w polplasterki.
Do wystudzonej herbaty wlac sok z cytryny i pomaranczy, sok jablkowy i wino. Dodac pokrojone owoce i ogorek. Wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz. Przed podaniem dodac do bowle kolejne kostki lodu.
Komentarze