Salatka z rukola, mozzarella i marynowanymi truskawkami.
Ta salatka to prawdziwa eksplozja smakow :) Pikantna rukola, miekka mozzarella (uzylam mini mozzarelli), slodkie truskawki marynowane w occie balsamicznym i soku pomaranczowym oraz zywiczne orzeszki piniowe... rewelacja! Ta typowo letnia salatka na pewno zadowoli niejedno podniebienie :) Goraco polecam.
Salatka z rukola, mozzarella i marynowanymi truskawkami
Skladniki na 4 porcje:
500 g truskawek
1 pomarancza
2 lyzki cukru
100 ml octu balsamicznego (Aceto balsamico)
1 opakowanie rukoli
4 galazki bazylii
4 opakowania mozzarelli (po 125 g kazde) lub 2 opakowania mini mozzarelli
3 lyzki oliwy
50 g orzeszkow piniowych (lub np. pestek slonecznika lub dyni, wg uznania)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Truskawki umyc, osaczyc z nadmiaru wody, usunac szypulki, pokroic w plasterki i przelozyc do miski. Z pomaranczy wycisnac sok, wlac do malego rondelka, Dodac cukier i ocet balsamiczny, zagotowac i gotowac na malym ogniu przez 10 min. az sos lekko zgestnieje. Jeszcze cieplym sosem polac truskawki. Odstawic na 30 min. do zamarynowania.
Rukole oplukac, osuszyc. Bazylie rowniez oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Mozzarelle osaczyc z zalewy (ew. duze kawalki mozzarelli porwac na kawalki za pomoca widelca).
Na czterech talerzach rozlozyc rukole, na rukoli rozlozyc mozzarelle i zamarynowane truskawki. Skropic oliwa, rozlozyc listki bazylii. Calosc posypac orzeszkami piniowymi i oproszyc swiezo mielonym pieprzem.
Podawac z bagietka lub focaccia z czosnkiem i rozmarynem.
Komentarze
U mnie też truskawki w sałatce, na którą Cię Majko zapraszam...