Lazania z ricotta i pieczonymi warzywami.
Od prawie tygodnia walcze z zapaleniem oskrzeli (przy okazji tez z lekarzem) u mojego synka. Zapalenia oskrzeli dostal kilka dni po szczepieniu (to szczepienie przypominajace w wieku 6 lat) przeciwko blonicy, tezcowi i ksztuscowi (mieliscie moze kiedys podobne doswiadczenia?). Po podaniu dwoch niedobranych lekow, ktore mialy straszne skutki uboczne, dostalam wreszcie dzis antybiotyk. Nie jestem zwolennikiem antybiotykow ale w tym wypadku nie moglam patrzec jak meczy sie moje dziecko. Mam nadzieje, ze lekarstwo wreszcie pomoze i odetchne pelna piersia bo jestem zestresowana do granic mozliwosci...
Choroba choroba a czlowiek jesc musi... Kilka dni temu przygotowalam przepyszna lazanie, w ktorej nie ma ani grama miesa :) Lazanie z pieczona cukinia, baklazanem i serem ricotta. Z pomidorowym sosem z dodatkiem oliwek i kaparow. To fantastyczne zestawienie smakow powoduje, ze ma sie ochote na dokladke :) Goraco polecam.
Lazania z ricotta i pieczonymi warzywami
*inspiracja: "Street Food" Anne-Katrin Weber
Skladniki na 4 porcje:
Pieczone warzywa:
400 g cukinii
400 g baklazanow
2 lyzki oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
1 lyzka kaparow, osaczonych z zalewy
2 lyzki czarnych oliwek (bez pestek)
800 g posiekanych pomidorow z puszki
1 lyzeczka platkow chili
sol morska
Dodatkowo:
4 lyzki oliwy, do posmarowania formy
1/2 peczka bazylii
500 g sera ricotta
skorka starta z 1 cytryny (bio) i 2 lyzki soku z cytryny
60 g swiezo tartego parmezanu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
225 g platow lazanii
250 g mozzarelli
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, pokroic wzdluz w cienkie plasterki. Duza blache z wyposazenia piekarnika wysmarowac oliwa (lub wylozyc papierem do pieczenia), ulozyc plasterki cukinii i baklazana tak, aby lekko na siebie zachodzily (jak dachowki). Posmarowac oliwa, oproszyc sola i pieprzem. Wstawic do piekarnika i piec 15-25 min. az warzywa beda miekkie i zrumienione.
W miedzyczasie przygotowac sos pomidorowy: cebule i czosnek obrac, posiekac. Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, smazyc cebule i czosnek az beda szkliste. Kapary i oliwki posiekac, dodac do cebuli. Wlac pomidory z puszki, dodac chili w platkach, doprawic sola morska, wymieszac. Gotowac sos pod przykryciem przez 10 min.
Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Ricotte przelozyc do miski, dodac posiekana bazylie, skorke cytrynowa, sok z cytryny, 40 g tartego paremzanu i wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Forme zaroodporna o wymiarach ca. 20 x 30 cm posmarowac lekko oliwa. Na dno formy wylac troche sosu pomidorowego, ulozyc platy lazanii. Na lazanii rozsmarowac czesc ricotty z dodatkami, nastepnie rozlozyc plastry pieczonych warzyw, polac czecia sosu pomidorowego. Ukladac ponownie wszystko warstwami az do wyczerpania skladnikow - ostatnia warstwa powinna byc ricotta.
Mozzarelle porwac palcami, rozlozyc na lazanii. Calosc posypac pozostalym tartym parmezanem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15-25 min. az makaron bedzie miekki a ser sie zrumieni.
Komentarze
A z pomysłu na lazanię chętnie skorzystam, wygląda bardzo apetycznie, no i uwielbiam kuchnię śródziemnomorską...
Pozdrawiam :)
u nas po szczepieniach na szczęście powikłań nie było ale za to np po ospie córka chorowała średnio co tydzień na cos nowego bo miała osłabioną odporność :( mam nadzieję, że synek wydobrzeje!!! dużo zdrówka dla Was!