Pulla - skandynawska chalka z kardamonem.
W miniona sobote upieklam przepyszna, mieciutka skandynawska chalke z kardamonem. Dzis dziele sie z Wami przepisem :) Chalka wyszla naprawde wspaniala. Nie za slodka, idealna na weekendowe sniadanie lub podwieczorek. Nastepnego dnia smakowala rownie dobrze. Jesli chcemy mozemy ja pokroic na kromki i zrumienic w tosterze (idealnie bedzie smakowac z maslem, konfitura lub miodem). Chalka wychodzi baaaardzo duza (na zdjeciach wyglada niewinnie ale uwierzcie mi, ze podczas pieczenia ukazuje sie jej prawdziwa wielkosc :) Goraco polecam :)
Pulla - skandynawska chalka z kardamonem
*inspiracja: M. Miink "Zimtschnecken und Blaubeerkuchen"
Skladniki na 1 duza chalke:
250 ml cieplego mleka
30 g swiezych drozdzy
1/2 lyzeczki soli
100 g bardzo drobnego cukru + troche do posypania chalki
1 lyzka nasion kardamonu, zmiazdzonych w mozdzierzu
2 jajka, rozmacone
700 g maki pszennej (typ 550)
100 g niesolonego masla, w temp. pokojowej
50 g rodzynek (nie dalam)
30 g platkow migdalowych
Cieple mleko wlac do misy miksera, wkruszyc drozdze, wsypac sol, cukier, dodac kardamon i 3/4 jajek (reszte zostawic do posmarowania chalki), wymieszac.
Wsypac troche maki, wymieszac dokladnie zeby weszlo w ciasto jak najwiecej powietrza. Dodac pozostala make i miekkie maslo, wyrabiac za pomoca miksera, az ciasto bedzie gladkie i bedzie odchodzic od scianek misy. Przykryc miske czysta scierka i odstawic na 30-60 min. w cieple miejsce do wyrosniecia (ciasto musi podwoic swoja objetosc - u mnie trwalo to 60 min.)
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Wyrosniete ciasto wylozyc na lekko omaczony blat, wgniesc delikatnie rodzynki (jesli je dodajemy). Nastepnie podzielic ciasto na trzy rowne czesci. Z kazdej czesci uformowac walek dl. 50 cm.
Walki z ciasta ulozyc na przygotowanej blasze, skleic konce, zaplesc warkocz. Konce walkow rowniez dobrze skleic, na koniec obydwa konce chalki podlozyc pod spod aby ladnie wygladala.
Wierzch chalki posmarowac pozostalym jajkiem, posypac platkami migdalowymi i cukrem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec na zlotobrazowo przez 25-30 min.
Komentarze
Śliczna!
Pozdrawiam Cię serdecznie :*
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam :)
usciski :)
Buzka :)
Pozdrawiam cieplo.