Zupa z pasternaku z jablkiem i tymiankiem.
Witajcie w nowym roku! :) Mam nadzieje, ze Swieta uplynely Wam w milej atmosferze a Sylwester na szampanskiej zabawie. U mnie bylo spokojnie i leniwie. Prawde mowiac ciesze sie, ze juz wszystko wrocilo do codziennosci i ze moge wreszcie wrocic do "zwyklego" jedzenia :) Dzis proponuje Wam kolejna zupe, idealna na zimowe dni. Jest pyszna, rozgrzewajaca, prosta a zarazem wykwintna w smaku. Polaczenie pasternaku z jablkiem i tymiankiem smakuje wyjatkowo dobrze. Goraco polecam :)
Zupa z pasternaku z jablkiem i tymiankiem
*inspiracja: Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche"
Skladniki na 4 porcje:
1 mala cebula
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka lagodnego curry w proszku
kilka galazek swiezego tymianku
450 g pasternaku
1 duze jablko
1,25 l bulionu drobiowego lub warzywnego*
1 lyzka masla
3 czubate lyzki creme fraiche
grzanki do podania
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Cebule obrac, posiekac. Pasternak obrac, pokroic w nieduza kostke. Jablko obrac, usunac gniazdo nasienne, rowniez pokroic w kostke. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. W garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, dodac curry i szczypte soli, smazyc az cebula bedzie miekka (ok. 10 min.). Dodac tymianek, pasternak i jablko, wymieszac i dusic, ciagle mieszajac, kolejne 5 min. (jesli potrzeba mozna dodac troche oliwy).
Wlac bulion, przyprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac zupe bez przykrycia przez 15-20 min. az pasternak bedzie miekki. Nastepnie zmiksowac za pomoca blendera, jeszcze raz przyprawic do smaku.
Dodac do zupy maslo i smietane, wymieszac. Podawac z grzankami i kleksem ze smietany.
* mozna dodac mniej bulionu wtedy zupa bedzie bardziej gesta
Komentarze
Dobrego i pięknego roku!
zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
zupą bardzo mi się podoba
Bardzo apetycznie wyglądająca zupa i wierzę, że połączenie pasternaku z jabłkiem dobrze smakuje, bo już dodawałam jabłko do zupy-krem i byłam zachwycona efektem.