Torcik spekulatius z bita smietana.
Obiecalam sobie, ze w najblizszym czasie nie bedzie na blogu nic slodkiego ale jak zwykle skonczylo sie na obietnicach :) Niestety nie mam innych zdjec, nowe potrawy dopiero czekaja na sfotografowanie. Poza tym to dobry czas na tego rodzaju wypieki, poniewaz mozecie do niego wykorzystac ciasteczka spekulatius i przyprawe jakie pozostaly Wam po swietach. Ten torcik pieklam wlasnie po swietach, na przyjazd pewnego milego goscia ;) Bardzo nam smakowal. Delikatnie korzenny, z lekkim kremem na bazie ubitej smietany kremowki z dodatkiem pokruszonych ciasteczek spekulatius, malo slodki (do bitej smietany nie dodajemy cukru). Po prostu pyszny ;)
Torcik spekulatius z bita smietana
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:*
300 g maki pszennej
4 jajka (M)
250 g cukru
200 ml oleju
200 ml soku pomaranczowego
2 lyzki kakao
1 lyzeczka przyprawy do ciasteczek spekulatius
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
Krem:
800 g smietany kremowki
4 zagestniki do smietany
ok. 300 g ciasteczek spekulatius
maslo i bulka tarta do formy
kakao do oproszenia
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Tortownice wysmarowac maslem, wysypac bulka tarta. Jajka zmiksowac z cukrem na kremowo. Dodac olej i sok pomaranczowy, zmiksowac. Make wymieszac z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawa spekulatius, dodac do masy, wymieszac (nie mieszac zbyt dlugo).
Wlac mase do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnym poziomie, przez 45-50 min. Wyjac, wystudzic.
Wystudzone ciasto przekroic dwukrotnie (maja powstac trzy blaty ciasta). Ciasteczka spekulatius wlozyc do foliowej torebki, zmiazdzyc za pomoca walka. Smietane kremowke ubic na sztywno z zagestnikami. Ubita smietane podzielic na pol. Do polowy smietany dodac pokruszone ciasteczka, delikatnie wymieszac.
Pierwszy blat ciasta ulozyc na paterze, posmarowac go czescia bitej smietany z ciasteczkami. Na wierzchu polozyc drugi blat ciasta, posmarowac go reszta smietany z ciasteczkami. Polozyc trzeci blat, doscinac. Wierzch i boki torciku posmarowac pozostala bita smietana (ta bez dodatku ciasteczek)** Oproszyc kakao.
* ja pieklam z polowy porcji, w tortownicy o srednicy 18 cm
** mozna tez udekorowac wierzch torciku bita smietana: w tym celu nalezy przelozyc 2 lyzki bitej smietany do szprycy z ozdobna koncowka i wycisnac 16 malych (wielkosci orzecha laskowego) kleksow na wierzch ciasta a nastepnie oproszyc kakao
Komentarze
Ciekawam tych ciasteczek?
Musze sprawdzic, co to za cudo!
;)
Twój torcik bardzo mi się podoba. Bardzo.
Pozdrowiena.
Dziekuje i pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.