Crumble z morelami i cynamonowa kruszonka.
To crumble jest po prostu obledne! Wspaniale, mocno aromatyczne, z kwaskowymi morelami posypanymi posiekanymi orzechami i migdalami. Owoce zapieczone sa pod kruszonka z dodatkiem cynamonu i brazowego cukru, ktory sprawia, ze ma ona cudownie karmelowy smak. Do tego galka lodow waniliowych i jestem w siodmym niebie ;) Goraco polecam.
Crumble z morelami i cynamonowa kruszonka
Skaldniki na 4 porcje:
600 g malych moreli
1 niewoskowana cytryna (najlepej bio)
2 lyzki miodu
ew. 2 lyzki likieru pomaranczowego lub soku z pomaranczy
50 g migdalow bez skorki
50 g orzechow wloskich
Kruszonka:
150 g maki pszennej
100-150 g brazowego cukru*
1 lyzeczka mielonego cynamonu
100 g masla
Morele umyc, osuszyc, pokroic na cwiartki. Jedna duza lub 4 male foremki zaroodporne wysmarowac maslem, ulozyc w nich morele.
Cytryne sparzyc, osuszyc, zetrzec z niej skorke, wycisnac sok. Sok z cytryny wymieszac z miodem, sokiem pomaranczowym (lub likierem pomaranczowym) i 1 lyzeczka startej skorki z cytryny, polac morele. Migdaly i orzechy posiekac, rozlozyc je na morelach.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Make wsypac do miski, dodac cynamon i brazowy cukier, wymieszac. Nastepnie dodac pokrojone maslo i zagniesc w palcach kruszonke, posypac nia owoce.
Wstawic forme do piekarnika i piec crumble przez 30 min. Podawac na cieplo, z dodatkiem lodow waniliwych, bitej smietany lub sosu waniliowego.
* jesli zamierzamy podac crumble z dodatkiem lodow waniliowych dobrze jest zmniejszyc dosc znacznie ilosc cukru (kruszonka jest bardzo slodka)
Przepis dodaje do akcji Karolci "Morelkowo-Brzoskwiniowo"
Komentarze
Super pomysł! *.*
Pozdrowienia ślę :)
Twój także smakuję!
Prezentuje się wspaniale.