Zupa z pasternaku z imbirem.
Pyszna, kremowa i rozgrzewajaca zupa z pasternaku. Z dodatkiem imbiru, mielonego kardamonu i kuminu. Posypana platkami migdalowymi lub, jesli ktos woli, pestkami dyni. Imbir jest w zupie dosyc mocno wyczuwalny, wiec jesli nie przepadacie za jego smakiem proponuje zmniejszyc jego ilosc. Polecam :)
Zupa z pasternaku z imbirem
Hugh Fearnley-Whittingstall "Täglich vegetarsich" (ang. klik)
Skladniki na 4-6 porcji:
1 lyzka oliwy
15 g masla
1 duza cebula, drobno posiekana
2 zabki czosnku, drobno posiekane
5 cm korzen imbiru, obranego i drobno posiekanego
1/4 lyzeczki mielonego kardamonu
1/4 lyzeczki mielonego kuminu
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w 1 cm kostke
800 ml bulionu warzywnego
sol morska
sweizo mielony czarny pieprz
Do dekoracji:
3 lyzki platkow migdalowych lub pestek dyni
1-2 lyzki creme double (gestej smietany) lub jogurtu naturalnego
W garnku na malym ogniu rozgrzac maslo i oliwe. Wrzucic cebule, smazyc 10 min. az bedzie miekka. Dodac posiekany czosnek, imbir, kardamon, kumin i pieprz kajenski, smazyc kilka minut. Dodac pasternak, dobrze wymieszac aby caly pokryl sie przyprawami. Wlac bulion, przyprawic sola i pieprzem. Gotowac 15 min. az pasternak bedzie miekki.
Zupe lekko przestudzic, zmiksowac na gladko za pomoca blendra. Wlac mleko, wymieszac i ew. ponownie doprawic do smaku. Ponownie lekko podgrzac i jesli zupa bedzie zbyt gesta dolac troche goracej wody.
Platki migdalowe lub pestki dyni podprazyc na zlotobrazowo na suchej patelni. Zupe przelac do miseczek lub talerzy. Podawac z kleksem smietany (lub jogurtu) posypana uprazonymi platkami migdalowymi i oproszona swiezo mielonym pieprzem.
Komentarze
Pasternak i u mnie czeka na coś smacznego.
Pięknego dnia Majko!
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam.