Sernik z czekolada, dulce de leche i orzechami.
Kremowy i mazisty sernik na bazie serka Philadelphia. Na spodzie z owsianych ciasteczek, z czekoladowa warstwa i dulce de leche czyli konfitura karmelowa. Wierzch posypany podprazonymi orzechami laskowymi. Caly sernik jest swietnie wywazony smakowo. Moj sernik moze nie wyglada idealnie ale jest naprawde pyszny (powiedzmy, ze jest "rustykalny, to taka ladna nazwa:) Po dwoch nocach spedzonych w lodowce jeszcze lepszy. Wprost rozplywal sie w ustach... :) Przepis z "The Hummingbird Bakery". Jeszcze zdazycie upiec go na Walentynki :) Goraco polecam.
Sernik z czekolada, dulce de leche i orzechami
Tarek Malouf "Süße Sünden" (ang. klik)
Skladniki na 8-10 kawalkow:
Spod:
220 g ciasteczek owsianych
100 g masla, roztopionego
Masa serowa:
700 g tlustego serka Philadelphia*
120 g cukru
3 jajka
50 g dulce de leche (konfitury karmelowej)**
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Wierzch:
4 lyzki dulce de leche
2 lyzki orzechow laskowych, posiekanych i podprazonych na suchej patelni (ja nie prazylam orzechow, dlatego moje maja skorke)
Spod tortownicy o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia. Tortownice owinac z wierzchu folia aluminiowa aby podczas pieczenia w kapieli wodnej nie dostala sie do niej woda.
Ciasteczka owsiane rozdrobnic w malakserze lub wlozyc do foliowej torebki i zmiazdzyc za pomoca walka. Pokruszone ciasteczka wymieszac ze stopionym maslem i wylozyc nimi dno tortownicy. Ugniesc i wstawic do lodowki na 30 min.
W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do temp. 160°C. Serek Philadelphia zmiksowac z cukrem. Stopniowo, ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku.
Odlozyc 1/3 masy serowej. Pozostala mase zmiksowac z dulce de leche, wylac na ciasteczkowy spod. Czekolade stopic na parze (ja stopilam w mikrofalowce), przestudzic, wymieszac z odlozona masa. Wylac na biala mase serowa, delikatnie rozprowadzic na calej powierzchni za pomoca lyzki.
Forme z ciastem wstawic do glebokiej formy do zapiekania, wlac goraca wode (woda ma siegac 5 mm ponizej krawedzi formy z sernikiem)***. Piec na srodkowym poziomie piekarnika przez 35-45 min. Brzegi sernika powinny byc lekko zrumienione i twardawe, srodek pozostaje wciaz miekki (przy poruszeniu tortownica "trzesie sie").
Wyjac sernik z piekarnika, odstawic w temperaturze pokojowej aby wystygl. Nastepnie przykryc forme folia spozywcza i wstawic do lodowki na kilka godzin (najlepiej na cala noc) aby masa stezala.
Przed podaniem zdjac z tortownicy obrecz. Na wierzchu sernika rozsmarowac dulce de leche, posypac podprazonymi orzechami laskowymi.
* jesli nie lubiecie slonego posmaku sereka Philadelfia mozecie go zastapic osaczona na sicie ricotta lub serkiem mascarpone
** masa karmelowa otrzymana z gotowanego przez 2 h, pod przykryciem i cały czas zanurzonej w wodzie, puszki mleka skondensowanego słodzonego
*** dzieki pieczeniu w kapieli wodnej wierzch sernika nie wysycha i nie peka
Komentarze
Moim zdaniem wygląda wspaniale :)
Pozdrawiam :) Kulinarne ABC
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Sciskam mocno.
Usciski.
Pozdrowienia.
:)
Pozdrawiam
Ania