Ciasteczka z dwoma rodzajami czekolady, zurawina i orzechami ziemnymi.
Rewelacyjne, przepyszne ciasteczka z dodatkiem bialej i gorzkiej czekolady, kwaskowej zurawiny i chrupiacych orzechow ziemnych. Napakowane po brzegi. Zachwycily mnie smakiem :) Wazne jest, aby podczas wykladania na blache zachowac miedzy ciasteczkami odstepy, poniewaz bardzo rosna podczas pieczenia. Idealne do kawy z mlekiem :) Goraco polecam.
Ciasteczka z dwoma rodzajami czekolady, zurawina i orzechami ziemnymi
inspiracja: czasopismo "Wiehnachts-Backen" 1 (2009)
Skladniki na 20 sztuk:*
100 g miekkiego masla
50 g cukru
100 g brazowego cukru
1 duze jajko
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
175 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
100 g bialej czekolady, posiekanej
50 g suszonej zurawiny
50 g niesolonych orzechow ziemnych, posiekanych
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Maslo utrzec z cukrem i brazowym cukrem na kremowa mase. Dodac jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszac. Nastepnie, ciagle miksujac, dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodac posiekane czekolady, suszona zurawine i posiekane orzechy ziemne, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki.
Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Za pomoca malej lyzeczki nabierac porcje ciasta i ukladac na papierze zachowujac 5 cm odstepy (ciasteczka mocno rosna podczas pieczenia). Piec ciasteczka 10-12 min. na zlotobrazowo, na srodkowym poziomie piekarnika.
Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic przez 5 min. na blasze a nastepnie przelozyc na kuchenna kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia.
* mnie wyszlo 28 dosc duzych ciasteczek
Komentarze
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Usciski.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrawiam cieplo.