Risotto z pasternakiem, szalwia i mascarpone.
Pasternak to moje ulubione zimowe warzywo. Lubie go za jego orzechowy i lekko slodki smak. Chetnie dodaje go do zup, zapiekanek (klik) czy tez ubijam z ziemniakami na puree. Podobno pasternak dobry jest tez na surowo, jako dodatek do salatek ale w takiej wersji jeszcze go nie probowalam. Tym razem pokusilam sie o zrobienie risotto. W polaczeniu z szalwia i serkiem mascarpone smakuje naprawde oblednie. Pysznie i kremowo...nie moglo byc lepiej :) Polecam.
Od poniedzialku zapraszam po nowe przepisy na swiateczne ciasteczka i wiele innych, swiatecznych pysznosci :)
Risotto z pasternakiem, szalwia i mascarpone
Alice Hart "Gemüse satt!"
Skladniki na 4 porcje:
1 l bulionu warzywnego
40 g masla
2 szalotki, obrane i drobno posiekane
2 duze pasternaki, obrane i starte na tarce o duzych oczkach
4 male listki szalwii, drobno pokrojone
250 g ryzu na risotto
1 maly kieliszek bialego wytrawnego wina
2 lyzki mascarpone + mascarpone do podania
60 g parmezanu, startego
ew. chipsy z pasternaku do podania*
Bulion zagotowac w malym garnku i trzymac go caly czas na malym ogniu aby byl cieply.
W drugim garnku (lub na glebokiej patelni) rozpuscic maslo. Dodac posiekane szalotki, szalwie i starty pasternak. Dusic przez 5 min. na malym ogniu az szalotki zrobia sie szkliste. Wsypac ryz i smazyc przez 1 min., ciagle mieszajac, az ryz pokryje sie dokladnie maslem. Wlac biale wino, mieszac az ryz wchlonie caly plyn.
Nastepnie wlac 1 lyzke wazowa bulionu, dobrze wymieszac i zostawic aby ryz wchlonal bulion. Powtarzac te czynnosc do wyczerpania bulionu i do momentu az ryz bedzie kremowy i ugotowany al dente. Bedzie to trwalo 18-20 min.
Zdjac garnek z ognia, dodac polowe parmezanu i mascarpone, wymieszac. Przykryc garnek pokrywka i odstawic na 5 min. Nastepnie dodac pozostaly parmezan i mascarpone, wymieszac. Rozlozyc risotto na talerze. Kazda porcje podawac z dodatkiem 1 lyzki mascarpone i ew. chipsami z pasternaku.
* chipsy z pasternaku: pasternak obrac, pokroic w cienkie plasterki. Wymieszac z oliwa i piec na chrupiaco z obydwu stron w temp.160°C przez 25-30 min.
Komentarze
Buziaki ;*
Pozdrawiam :)
Uściski:*
Pozdrawiam.