Poncz z ajerkoniakiem.
Pyszny, pomaranczowy poncz z dodatkiem ajerkoniaku i bialego wina. Swietnie rozgrzewa w chlodny, zimowy wieczor. Pomimo dodatkowych kalorii nie rezygnujcie z bitej smietany i cynamonu. Calosc smakuje naprawde wysmienicie. Mozna go pic i pic, tylko trzeba uwazac na procenty ;) Moze zagosci na Waszym stole w Sylwestra? Polecam :)
Poncz z ajerkoniakiem
*inspiracja: "Lisa" 11 (2012)
Skladniki na 4-6 porcji:
3 pomarancze
300 ml ajerkoniaku
350 ml bialego wytrawnego wina
3 lyzki cukru
250 g smietany kremowki
1 op. cukru waniliowego (dalam 2 lyzeczki cukru z prawdziwa wanilia)
mielony cynamon
Z pomaranczy wycisnac sok, wlac do rondelka. Dodac ajerkoniak i biale wino, wsypac cukier. Mocno podgrzac, ciagle mieszajac, zeby cukier sie rozpuscil.
Smietane kremowke ubic na sztywno z cukrem waniliowym. Goracy poncz przelac do szklanek lub kubkow, udekorowac bita smietana. Wierzch oproszyc mielonym cynamonem. Podawac od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Szczęśliwego 2014!