Migdalowo-pomaranczowe gwiazdki z piernikowa kruszonka.
Kruche, migdalowo-pomaranczowe gwiazdki z dodatkiem likieru pomaranczowego. Posypane piernikowa kruszonka. Pysznie chrupiace :) Likier pomaranczowy nie jest zbyt mocno wyczuwalny w smaku, polecam wiec dla wzmocnienia "pomaranczowosci" ciasteczek dodac skorke starta z jednej pomaranczy. Jesli lubicie piernikowy smak, mozna dodac do kruszonki rowniez wiecej przyprawy do piernika.
Migdalowo-pomaranczowe gwiazdki z piernikowa kruszonka
inspiracja: "Lisa" 11 (2013)
Skladniki na ok. 40 sztuk:*
Ciasto:
300 g maki pszennej
100 g obranych, mielonych migdalow
125 g masla
150 g cukru
2 zoltka
4 lyzki likieru pomaranczowego
Kruszonka:
75 g masla
100 g maki pszennej
1 lyzeczka przyprawy do piernika
75 g cukru
cukier puder do posypania ciasteczek
ok. 10 g konfitury morelowej (nie dalam)
Wszystkie skladniki na ciasto dobrze zagniesc, uformowac kule. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc na noc do lodowki.
Nastepnego dnia wyjac ciasto z lodowki i zostawic aby sie troche ocieplilo (wyjete prosto z lodowki jest trudne do rozwalkowania). Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Przygotowac kruszonke: maslo stopic, dodac make, przyprawe do piernika i cukier, szybko wyrobic w palcach na kruszonke.
Rozwalkowac ciasto na prostokat (35x50 cm) i wycinac za pomoca foremki gwiazdki. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia, ulozyc na nich wyciete gwiazdki. Kazde ciasteczko posypac kruszonka.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce. Wystudzone ciasteczka posypac cukrem pudrem i ew. udekorowac podgrzana konfitura robiac na ciasteczkach kropki.
* mnie wyszlo 50 ciasteczek poniewaz wykrawalam je mniejsza foremka
Komentarze
Majko! :)
one są boskie! Porywam kilka (jeśli jeszcze coś zostało, bo podejrzewam, że zniknęły bardzo szybko :)
---
http://takeittasty.blogspot.com