Apfelstrudel. Do picia :)
Grudzien. Pierwsza niedziela Adwentu juz za nami. Pierwsza swieca na adwentowym wiencu zapalona, otwarte pierwsze okienko adwentowego kalendarza... Lubie ten adwentowy czas. I lubie nastroj, jaki ze soba niesie. Za oknem zimno i ponuro a w domu cieplo i przytulnie za sprawa palacych sie swiec. Rozgrzewamy sie tez grzanym winem i napojem, ktory smakuje podobnie jak znany wszystkim Apfelstrudel czyli strudel z nadzieniem z jablek i rodzynek. Ten pyszny, goracy napoj jablkowy, jest doskonaly na chlodne, zimowe dni i wieczory. Pieknie pachnie cynamonem... Niezbyt slodki (slodycz daja mu tylko rodzynki) i uzalezniajacy. Do tego banalnie prosty i szybki w przygotowaniu (wystarczy wszystkie skladniki przelozyc do rondelka, krotko zagotowac i zmiksowac). Trudno mu sie oprzec :) Goraco polecam na ten przedswiateczny czas...
Apfelstrudel (do picia)
inspiracja: "Lisa" 11 (2013)
Skladniki na 4 szklanki:
1 l naturalnie metnego soku jablkowego (ja dalam czysty sok jablkowy)*
200 g creme fraiche
1 lyzeczka cynamonu
3 lyzki rodzynek
cynamon do posypania
Sok jablkowy wlac do rondelka, dodac creme fraiche, cynamon i rodzynki. Krotko zagotowac.
Dobrze zmiksowac wszystko za pomoca blendera. Rozlac do szklanek.
Napoj podawac cieply, posypane cynamonem i ew. udekorowany laskami cynamonu.
* jesli uzyjecie naturalnie metnego soku jablkowego, kolor napoju moze roznic sie od tego na moich zdjeciach :)
Komentarze
Pozdrawiam!
Zaszalałaś! To jest istny napój Bogów! Biorę szklankę ; )
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Sciskam mocno :)
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Usciski.
Pozdrowienia.
Idealny na ten adwentowy czas.
Delektuję się...