Kurczak parmigiana wg Billa Grangera.


Dzis chcialam Was zaprosic na pyszny obiad, do przygotowania ktorego potrzebowac bedziecie zaledwie kilku skladnikow: piersi z kurczaka, pomidorow, bazylii i sera mozzarella. Przepis jest niesamowicie prosty w przygotowaniu a efekt koncowy przepyszny. Potwiedza to wszyscy, ktorzy kiedykolwiek sprobowali tej potrawy :) Ja robilam tego kurczaka juz wielokrotnie i wciaz nie mamy dosyc. Goraco polecam :)


Kurczak parmigiana wg Billa Grangera

Skladniki na 4 porcje:
2 lyzki stolowe oliwy z oliwek, plus odrobina do skropienia
2 zabki czosnku, wycisniete
400 g krojonych pomidorow z puszki
1 lyzeczka soli morskiej
1 lyzeczka cukru
garsc porwanych lisci bazylii
4 piersi kurczaka, ze skora
100 g swiezej mozzarelli, porwanej
50 g startego parmezanu
czarny mielony pieprz

Do przybrania:
zielona salata
chrupiace pieczywo

Rozgrzac w naczyniu polowe oliwy z oliwek, dodac czosnek i smazyc, mieszajac, przez kilka sekund. Dodac pomidory, sol, cukier i troche mielonego czarnego pieprzu. Gotowac, mieszajac od czasu do czasu, przez ok. 15 min., az oliwa wyplynie na powierzchnie a sos zmniejszy objetosc i zgestnieje. Zdjac naczynie z palnika i dodac bazylie.

Rozgrzac piekarnik do 180°C. Na duzej teflonowej patelni rozgrzac pozostala oliwe. Dodac kurczaka, smazyc przez 1-2 min. z kazdej strony az zrumieni sie skorka a potem przelozyc do naczynia do pieczenia.

Oblac kurczaka sosem pomidorowym, na wierzchu polozyc mozzarelle i posypac parmezanem. Skropic wszystko oliwa.

Piec przez 20 min. az ser zacznie sie topic i bulgotac. Podawac z zielona salata i chrupiacym pieczywem.


*inspiracja: Bill Granger "Najlepsze dania Billa"

Komentarze

Milord pisze…
fajne na lato takie lekkie danie
Kamila pisze…
Fantastyczny pomysł na kurczaka! Pozdrawiam
Bo(ro)n Appétit pisze…
Ależ smakowite jedzonko!Super!
skoraq cooks pisze…
Ja się z wielką chęcią dam zaprosić :-)
Panna Malwinna pisze…
Zaczarowałaś mnie tymi pięknymi ujęciami. Coś czuję, że jutro wyląduje na moim stole taki obiad :)
Olimpia Davies pisze…
Jeśli chodzi o przepisy na kurczaka to u Ciebie zawsze można znaleźć wspaniałe danie, próbowałam juz niejednego więc i spróbuję tego:-)
kabamaiga pisze…
Agnieszko idealny letni obiad. Muszę spróbować.
esencja włoskich smaków! wspaniałość w jednym garnku.
Pozdrawiam
Monika
Majana pisze…
Piękne zdjęcia. I ten obiadek Majeczko - wspaniały!:)
agnieszka pisze…
Agnieszko, przepis wygląda wspaniale! Też mam tę książkę i bardzo ją lubię, ale tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam! Muszę koniecznie nadrobić ;)! Ściskam!
ugotujmyto.pl pisze…
Idealny obiad na lato :)!
Wszystko co najlepsze w jednym daniu :)