Papryka faszerowana kuskusem, pieczarkami i feta. Rozwiazanie konkursu.
Co jakis czas nachodzi mnie mysl aby przejsc na wegetarianizm. Byl czas, jeszcze w liceum (o matko, jak to bylo dawno!:) kiedy nie jadlam miesa i czulam sie z tym bardzo dobrze. Nie trwalo to jednak zbyt dlugo. Teraz znow mam ochote na nieco lzejsze i zdrowsze jedzenie. W mojej kulinarnej biblioteczce przybywa ksiazek, w ktorych mozna znalezc tylko przepisy na dania z warzyw. Bardzo mnie inspiruja i kto wie, moze kiedys sie skusze i wprowadze swoje pragnienia w czyn? A dzis zapraszam na pyszne danie, nie tylko dla wegetarian - papryke faszerowana kasza kuskus z podsmazanymi pieczarkami i serem feta. Malo kaloryczne i bardzo smaczne. Ja lubie papryke dobrze upieczona wiec zawsze pieke ja dluzej niz jest to podane w przepisie. Polecam :)
Papryka faszerowana kuskusem, pieczarkami i feta
Skladniki na 4 porcje:
po 2 czerwone i zolte papryki (ca. 200 g kazda)
300 ml bulionu warzywnego
125 g kaszy kuskus
100 g malych pieczarek
5 lyzek oliwy
sol
pieprz
1 czerwona papryczka chili
125 g sera feta
1 peczek natki pietruszki
2 lyzki soku z cytryny
W malym rondelku zagotowac 150 ml bulionu. Wsypac kuskus, zamieszac, przykryc rondelek pokrywka i ostawic na ok. 10 min.
Papryki umyc, osuszyc. Odciac gore z kazdej papryki, usunac gniazda nasienne. Pieczarki oczyscic, pokroic w cieknie plasterki, smazyc na 2 lyzkach oliwy przez ok. 3-4 min. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Papryczke chili przekroic wzdluz na pol, usunac pestki, drobno posiekac. Ser feta pokroic w nieduza kostke. Natke oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C.
Napecznialy kuskus wymieszac z podsmazonymi pieczarkami, chili, serem feta, posiekana natka, sokiem z cytryny i 3 lyzkami oliwy. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Przygotowany farsz nalozyc do papryk, przykryc kazda papryke odciata "czapeczka".
Ustawic papryki w formie do zapiekania, podlac pozostalym bulionem. Wstawic do piekarnika i piec ok. 35-40 min. (ja pieke zawsze dluzej bo lubie kiedy papryki sa dobrze miekkie).
*zrodlo: "Lisa" 7 (2012)
.......................................................................................................................
Na koniec zapraszam na rozstrzygniecie konkursu. Dziekuje wszystkim, ktorzy wzieli w nim udzial. Ksiazki otrzymuja:
grazyna ("Trufelguine ")
Kamila ("Rozkosz Sarah")
milka1204 ("makaronowe białe TrufLove")
Droczilka ("Raz na truflowo!")
Wiewiora ("Truflowa Blondynka")
Wszystkim zwyciezcom serdecznie gratuluje! Juz wysylam do Was maila z powiadomieniem i czekam na Wasze adresy.
Pozdrowienia :)
Komentarze
Papryczka pychotka!
Pozdrawiam
a papryki faszerowane uwielbiam! szczególnie takie bezmięsne!
Z chęcią załapałabym się na taki obiad, szczególnie, że mięsa nie jem:)
Pozdrowionka!
Miło mi, ze dostanę ksiązke ! Pozdrawiam serdecznie :)
Cudne zdjecia :)
Buziaki ;*
Pozdrawiam cieplutko:*
Na wegetarianizm nie przechodź,ale od czasu do czasu takie pyszności wspaniale jest zjeść.
Miłej soboty Agnieszko!
Pozdrawiam i gratuluje wygranej :)
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam cieplutko.