Na karnawal. Faworki.
Niedawno uswiadomilam sobie, ze do tej pory nie pojawil sie na moim blogu przepis na faworki. Mimo tego, ze bardzo je lubimy i smaze je kazdego roku. Na pewno kazdy z Was ma swoj sprawdzony przepis na te kruche smakolyki ale mimo to postanowilam podzielic sie z Wami przepisem, z ktorego ja korzystam (moze komus sie przyda). Z podanych skladnikow wychodzi baaardzo duza, czubata miska pysznych i kruchych faworkow (wstyd sie przyznac ale my zjedlismy je za jednym posiedzeniem:) Przy przygotowaniu faworkow nalezy pamietac aby dodac do ciasta ocet wtedy nie chlona tak duzo tluszczu. Wazne tez jest aby przez pare minut uderzac energicznie w ciasto walkiem (pozniej bardzo cienko rozwalkowac ciasto), dzieki czemu faworki po usmazeniu beda kruche i delikatne. Istotna jest rowniez temperatura oleju - jesli bedzie zbyt mocno rozgrzany faworki moga nam sie zbyt mocno zrumienic (najlepiej sprawdzic czy olej jest wystarczajaco rozgrzany wrzucajac kawalek ciasta i zaobserwowac jak sie smazy). Goraco polecam :)
Faworki
Skladniki na jedna duza miske:
300 g maki pszennej
4 zoltka
1 lyzka octu
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki soli
5 czubatch lyzek kwasnej smietany
1 l oleju do smazenia
cukier puder do posypania
Make wsypac do miski, dodac zoltka, cukier, sol, ocet i kwasna smietane, zagniesc gladkie ciasto (jesli bedzie sie zbyt mocno kleic dodac troche wiecej maki). Nastepnie uderzac za pomoca walka mocno w ciasto przez 10-15 min.(dzieki temu w ciescie bedzie duzo pecherzykow powierza a po usmazeniu faworki beda kruche i delikatne).
Podzielic ciasto na trzy czesci. Rozwalkowac bardzo cienko kolejno kazda czesc ciasta. Za pomoca noza lub radelka wycinac podluzne paski (3-4 cm szerokie i 9-10 cm dlugie). Posrodku kazdego paska zrobic naciecie, przewinac przez nie jedna koncowke paska tworzac faworki.
W glebokim garnku dobrze rozgrzac olej. Wrzucac porcjami faworki i smazyc na zlotobrazowo z kazdej strony.
Usmazone faworki wykladac na talerz wylozony recznikiem papierowym aby odsaczyc je z nadmiaru tluszczu. Wystudzone posypac obficie cukrem pudrem.
Komentarze
p.s bardzo ładne zdjęcia ;)
Twoje są piękne:-)
Cudne faworki! :)
Buzka ;*
Robię raz w roku faworki. Nie wiem, czy dam radę w tym roku w karnawale, ale bardzo bym chciała.
Cudowne są te Twoje.
Pozdrowienia :)
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Usciski.
Usciski.
Usciski.
Usciski.
Serdecznie pozdrawiam,
E.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia