Chleb serowy.
Dzis zapraszam Was na pyszny chleb. Przepis pochodzi z Pracowni Wypiekow. Liska napisala, ze ten chleb nie pozostawia nikogo obojetnym i miala w 100% racje :) Zakochalam sie w nim od pierwszego kesa. Jest naprawde rewelacyjny! Mieciutki, z fajnymi dziurami, napakowany serem. Mi najbardziej smakowal maczany w oliwie :) Upieklam go z maki orkiszowej (typ 630) dodajac ser zolty, fete, troche plesniowego i posiekane czarne oliwki. Z podanych skladnikow wychodzi jeden nieduzy bochenek, z chrupiaca skorka i mieciutkim wnetrzem (nawet kolejnego dnia smakuje wspaniale co w przypadku chlebow na samych drozdzach nie jest takie oczywiste). Nie wymaga zagniatania, wystarczy tylko wymieszac wszystkie skladniki i odstawic na 12-16 godz. (zaczynu nie jest duzo ale swietnie wyrasta i nastepnego dnia wypelnil mi prawie cala duza miske). Bochenka tez nie musimy formowac, wystarczy chleb przerzucic na omaczona scierke a pozniej po wyrosnieciu wrzucic do dobrze nagrzanego zeliwnego garnka. Goraco polecam :)
Chleb serowy
na podst. przepisu Jima Laheya
400 g maki pszennej (dowolnej)
200 g sera (zoltego, plesniowego, fety; wazne, zeby to nie byly zbyt miekkie sery, bo jak sie zmieszaja z ciastem, to sie w niego wtopia) - trzeba ser pokroic na 1 cm kostke
1 lyzeczka soli
3/4 lyzeczki suchych drozdzy
300 g wody
Wszystkie skladniki wymieszac w misce i zostawic na 12-16 godz.
Nastepnego dnia na sciereczke wysypana gruba warstwa maki przelozyc ciasto i chwytajac scierke po obu stronach, uformowac luzny bochenek, obtoczyc go w mace ze sciereczki. Przelozyc ze sciereczka do miski lub durszlaka, przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 30-60 min.
Garnek zeliwny z przykrywka wstawic do piekarnika i nagrzac do 230°C (ok. 30 min.) - garnek musi byc naprawde dobrze nagrzany.
Wyrosniety chleb przerzucic do garnka (jesli opadnie - nie przejmujemy sie, wyrosnie ponownie). Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Nastepnie zdejmujemy przykrywke i dopiekamy kolejne 15-20 min.
Studzimy na kuchennej kratce.
Rady Liski:
* do chleba mozna tez dodac oliwki, ziola, czy drobno pokrojone suszone pomidory lub orzechy wloskie.
* zamiast jasnej maki pszennej, mozna uzyc orkiszowa lub zmieszac jasna pszenna z razowa
Komentarze
Taki słoneczny,pysznie śródziemnomorski.
Ach!
Pozdrowienia noworoczne:*
Ale mi ochoty narobilas na taki chlebus!
Wyglada bosko w Twoim wykonaniu :)
Buziaki ;*
Buziak wielki, Twój wygląda cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Tak więc, mąkę orkiszową już mam i jutro pieke ten chlebek:-)
Co do zakwasu pszennego to musi poczekać aż mnie oświeci do czego go zrobiłam:-)
Pozdrawiam serdecznie
wyrobię go sama:)
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Sciskam mocno :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
POzdrowienia.
ZAWSZE w takich sytuacjach doznaje jakichs obrazen ;))
Pozdrawiam:-) i zapraszam jutro do siebie na zdjęcia chlebka:-)