W wersji mini. Boston Apple Pekan Pie.
Wrocilismy tydzien temu. Bylo pieknie, slonecznie i leniwie :) Z ciepla wysp kanaryjskich wpadlismy wprost w objecia jesieni. Cale szczescie, ze dni sa jeszcze lekko cieple i sloneczne, chociaz moj Synek zaliczyl juz pierwsze jesienne przeziebienie. Dopasowujac sie do panujacej pogody postanowilam upiec cos pysznego. Wybor padl na Boston Apple Pekan Pie czyli pie z jablkami i orzechami pekan. Pyszne, cudownie pachnace ciasto, z duza iloscia jablek, z dodatkiem rodzynek, cynamonu i marcepanu. Niestety nie udalo mi sie dostac pekanow, zastapilam je orzechami wloskimi. Zamiast jednego duzego ciasta upieklam trzy tarteletki (w foremkach o srednicy 12 cm). Do ich przygotowania zuzylam 3/4 porcji kruchego ciasta i polowe nadzienia. Pozostale nadzienie zamrozilam, bedzie jak znalazl gdy znow zachce sie nam czegos slodkiego. Polecam :)
Przepis Leilii Lindholm z ksiazki "Noch ein Stück" (klik).
Boston Apple Pecan Pie (Pie z jablkami, rodzynkami i orzechami pekan)
Skladniki na forme do tarty o srednicy 24 cm:
Kruche ciasto:
150 g zimnego masla, pokrojonego na kawalki
250 g maki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
1/2 lyzki zimnej wody
Nadzienie:
12 duzych jablek
50 g masla
120 g cukru
2 lyzeczki cynamonu
200 g masy marcepanowej
sok z 1 cytryny
100 g orzechow pekan (dalam wloskie)
60 g rodzynek
Dodatkowo:
1 jajko
1 lyzka mleka
1 lyzka brazowego cukru
Przygotowac kruche ciasto: make wsypac do miski, dodac cukier puder i maslo w kawalkach, wyrobic palcami na kruszonke.
Dodac jajko i wlac zimna wode. Szybko zagniesc gladkie ciasto (nie zagniatac zbyt dlugo bo ciasto bedzie twarde).
Gotowe ciasto zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.
Przygotowac nadzienie: jablka obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic w plasterki. Smazyc porcjami (lub na dwoch patelniach jednoczesnie) na masle z dodatkiem cukru i cynamonu az jablka beda miekkie. Wylozyc na talerz, wystudzic.
Marcepan pokroic w mala kostke, razem z rodzynkami i orzechami dodac do jablek. Wlac sok z cytryny, wymieszac.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Schlodzone ciasto podzielic na dwie czesci (jedna ma byc troche wieksza od drugiej). Wieksza czesc rozwalkowac na stole posypanym maka na okrag o srednicy 30 cm. Za pomoca walka przeniesc ciasto do formy, dokladnie wylepic ja ciastem (wystajace brzegi zostawic).
Jajko rozklocic z lyzka mleka, posmarowac brzegi ciasta. Wylozyc nadzienie do formy.
Druga czesc ciasta rowniez rozwalkowac, za pomoca radelka wyciac paski o szerokosci 1,5 cm. Ulozyc paski ciasta na jablkach tworzac kratke (skleic brzegi paskow z ciastem, niepotrzebne ciasto ew. odciac).
Posmarowac kratke z ciasta pozostalym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypac brazowym cukrem.
Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec na zlotobrazowo na dolnym poziomie piekarnika przez ok. 35 min.
Na koniec jeszcze kilka zdjec z urlopu :)
Komentarze
a te male babeczki urzekajoco i bardzo kuszaco wygladaja :)
usciski Agus :)
Porwałabym Ci jedną...
Wyspy Kanaryjskie mają swoisty urok.
Miłego dnia!
Piękne małe ciacha, jak dla mnie idealne "na raz" :) Uwielniam pekany, szkoda, że tak ciężko je dostać w PL :(
Cieszę się,że jesteś.
Buziaki:*
tartaletki wygladaja pieknie, a ze sa pyszne to na pewno:)
Buziaki ;*
dobrze, ze juz wrocilas!
A jak zamienię jabłka na śliwki, to je sobie zjem;)
Miło w chłodny dzień popatrzeć na wakacyjne, ciepłe klimaty:)
Usciski.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Sciskam mocno :)
Pozdrowienia.