Serowy Kaiserschmarrn z czerwonymi porzeczkami.
Kaiserschmarrn to nic innego jak slodki, puszysty omlet zwany cesarskim. Po raz pierwszy jadlam go piec lat temu bedac na najwyzszym szczycie niemieckich Alp tzw. Zugspitze. Byl to tradycyjny omlet z dodatkiem rodzynek i musem jablkowym. Zakochalam sie w nim od pierwszego kesa :)) Pozniej zamawialismy go jeszcze wielokrotnie spedzajac urlop w gorach. Prawie za kazdym razem smakowal wysmienicie. Prawie, poniewaz raz podano nam zupelnie cos innego, cos co z tradycyjnym omletem smazonym na patelni mialo niewiele wspolnego. Kawalki ciasta, ktore znalezlismy na talerzu byly jakby frytowane w oleju, chrupiace ale jednoczesnie niesamowicie olejem nasaczone i niezbyt smaczne. Ja pokusilam sie wczoraj o zrobienie zupelnie innej wersji tego omletu mianowicie z dodatkiem kremowego bialego sera i czerwonych porzeczek. Co wyszlo mozecie zobaczyc na zdjeciach. Ja od siebie napisze tylko tyle: pycha! I oczywiscie goraco polecam :))
Serowy Kaiserschmarrn z czerwonymi porzeczkami
Skladniki na 4 porcje:
3 jajka
szczypta soli
60 g cukru
ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii
125 g gladkiego bialego sera (dalam quark)
4 lyzki mleka
50 g smietany kremowki
50 g maki pszennej
skorka starta z polowy pomaranczy (nie dalam)
4 lyzki masla
2 lyzki cukru pudru
150 g czerwonych porzeczek
1 lyzka masla
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
cukier puder do posypania
Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Ciagle ubiajajac dodawac stopniowo cukier (ubijac az cukier sie rozpusci). Zoltka wymieszac w misce z serkiem, wanilia, mlekiem i smietana. Dodac make i skorke z pomaranczy. Delikatnie wymieszac z piana ubita z bialek.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Na patelni (takiej, ktora mozna pozniej wstawic do piekarnika)* rozpuscic 2 lyzki masla. Wlac mase, podsmazyc omlet przez kilka minut na bardzo malym ogniu az lekko sie zarumieni (nalezy uwazac aby sie za mocno nie podsmazyl bo bedzie jeszcze pieczony w piekarniku). Natepnie wstawic patelnie do nagrzanego piekarnika i zapiekac omlet przez 20 min. az jego wierzch sie zarumieni.
Wyjac patelnie z piekarnika (uwaga: patelnia raczka pateni jest bardzo goraca, nalezy uwazac aby sie nie sparzyc!). Za pomoca drewnianych lopatek porwac omlet na male kawaleczki. Postawic patelnie ponownie na kuchni, dodac pozostale maslo, posypac cukrem pudrem, lekko skarmelizowac.
Porzeczki oplukac, osuszyc, oberwac z galazek. Na nieduzej pateni rozgrzac maslo, wrzucic porzeczki, posypac cukrem waniliowym, podgrzewac przez chwile.
Gotowy Kaiserschmarrn wylozyc na talerze. Podawac na cieplo z dodatkiem czerwonych porzeczek, posypany cukrem pudrem.
*Kaiserschmarrn mozna rowniez przygotowac na normalnej patelni: podsmazamy omlet najpierw z jednej strony, przewracamy na druga strone i dosmazamy przez kolejne kilka minut (omlet jest bardzo puszysty i gruby wiec nalezy zwrocic uwage aby dobrze przepiekl sie w srodku); nastepnie rwiemy go na kawalki, dodajemy maslo, cukier puder i karmelizujemy.
**zrodlo przepisu: ksiazka "Pfannkuchen, Waffeln & Co."
Komentarze
Pozdrawiam Cię:)
Ten omlet ma tyle uroku.
I z porzeczkami.
Majko,idealnie.
Omlet prezentuje się bardzo apetycznie:)
Pięknie!
buziaki ;*
Piękne zdjęcia, a omlet musi być pyszny, no i do tego jest z porzeczkami,które lubię:)
Usciski Majeczko:*
Trochę mnie z nim oswoiłas, dziękuję Ci za to ogromnie :*