Chrupiacy sandacz z salatka z awokado i papryki.
Jakies czas temu postanowilam, ze bedziemy czesciej jadac ryby. Niestety na postanowieniach sie skonczylo... Dlatego stwierdzilam, ze czas najwyzszy to zmienic i kiedy tylko zobaczylam przepis na sandacza w jednej z gazet postanowilam przygotowac go na obiad. Okazalo sie, ze to byl strzal w dziesiatke. Powstalo wspaniale, lekkie danie rybne, doskonale na letnie, cieple dni. Chrupiace filety z sandacza (dawno nie jadlam tak dobrej ryby) swietnie komponuja sie z salatka z awokado, papryki, pomidorkow koktajlowych i ziarnistego twarozku. Prosta ale wspaniala letnia kompozycja smakow. Ja podalam rybe dodatkowo z kuskusem. Bylismy zachwyceni :)) Polecam.
Chrupiacy sandacz z salatka z awokado i papryki
Skladniki na 4 porcje:
500 g filetow z sandacza (ze skora)
1 zolta papryka
200 g pomidorokow koktajlowych
4-5 galazek swiezej bazylii
1 dojrzale awokado
3 lyzki soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
2 lyzki oliwy
350 g ziarnistego twarozku (np. farmerskiego)
chili w proszku
Papryke umyc, usunac pestki, pokroic w nieduze kawalki. Pomidorki umyc, osuszyc, przepolowic. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Awokado przekroic wzdluz na pol, usunac pestke, obrac a nastepnie pokroic na kawalki. Wszystkie warzywa przelozyc do miski.
Sok z cytryny wymieszac z 1 lyzka oliwy, sola i pieprzem. Polac warzywa, delikatnie wymieszac. Na koniec dodac twarozek.
Rybe oplukac, osuszyc, ew. pokroic na 4 kawalki (jesli mamy caly duzy filet). Oproszyc rybe sola, pieprzem i chili w proszku. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, wlozyc rybe skora na dol i smazyc 2-3 min. Nastepnie przewrocic rybe na druga strone i smazyc kolejne 2 min.
Salatke wylozyc na talerze, posypac listkami bazylii. Na salatce ulozyc usmazona rybe. Podawac z kuskusem.
*zrodlo przepisu: "Lecker" 9 (2012)
Komentarze
miłego dnia!
Tez sobie obiecuję , że i u mnie będzie częściej ale na takich samych postanowieniach, jak TWoje , się kończy...
Dobrego wszystkiego, Majeczko!
pozdrawiam
buziaki ;*
pozdrawiam!
Twoja propozycja wygląda bardzo świeżo i niesamowicie kusząco:)
Pozdrowienia!
ten talerz jest dla mnie!
Wszystko bardzo lubię i podziwiam pyszny zestaw smaków.
Miłego dnia!
A sandacz, to moja ulubiona obok dorsza ryba! Pyszne danie zrobiłaś!
Pozdrowienia!