Z cynamonowa nuta. Rote Grütze.
Rote Grütze to nic innego jak kisiel z duuuza iloscia czerwonych owocow :) Bardzo popularny w polnocnych Niemczech i Skandynawii. Powiem Wam w tajemnicy, ze to moj ulubiony kisiel owocowy :) Zawsze kupowalam juz gotowy w plastikowych (zawsze duzych:) pojemnikach. Podawalam z gotowym sosem waniliowym. Tym razem pokusilam sie o zrobienie wlasnego. Wyszedl pyszny, mocno owocowy, z lekko wyczuwalna cynamonowa nuta. Nie za slodki, nie za kwasny - idealny :) Polowe owocow dalam mrozonych, czesc swiezych. Oczywiscie dodatek owocow mozna sobie dowolnie komponowac, wazne aby byly one w odpowiedniej ilosci (u mnie nie bylo czarnych porzeczek i jagod) i aby byly to czerwone owoce.
Przepis na kisiel mozna dowolnie modyfikowac i przygotowac go tez z innego rodzaju owocow. Moga to by zielone owoce - kiwi, agrest i ew. ananas (tzw. Grüne Grütze) lub zolte - brzoskwinie, morele, mango, zolty agrest, ananas, banany i zolte kiwi (tzw. Gelbe Grütze).
W przepisie dodawane jest czerwone wytrawne wino. Jesli deser maja jesc dzieci nalezy wino zastapic taka sama iloscia soku wisniowego. Zamiast czarnych i czerwonych porzeczek mozna dodac wisnie. Kisiel tradycyjnie podaje sie z dodatkiem sosu waniliowego lub lekko ubitej smietany kremowki. Mozna go tez uzywac jako dodatek (skladnik) do parfait, ciast i sernikow czy innego rodzaju deserow, ktore lagodza jego kwaskowy smak (np. w polaczeniu twarozkiem, ryzem na mleku czy tez kasza manna na mleku). Bardzo goraco polecam :)
Tym przepisem zegnam sie z Wami na trzy tygodnie. Tradycyjnie, jak co roku, wyjezdzamy do Polski. Pozdrawiam Was serdecznie :)
Rote Grütze - kisiel owocowy
Skladniki na 4 porcje:
200 g truskawek
200 g malin
100 g jezyn
po 100 g jagod, czarnych i czerwonych porzeczek
100 ml wytrawnego czerwonego wina (ja zamiast wina dalam sok wisniowy)
50 g maki ziemniaczanej
500 ml soku wisniowego
1 laska cynamonu
80 g cukru
sok i skorka z 1/2 niewoskowanej cytryny
Owoce przebrac, oplukac (mrozone owoce rozmrozic). Truskawki umyc, usunyc szypulki, wieksze owoce pokroic na cwiartki. Porzeczki oderwac od galazek za pomoca widelca.
Polowe wina wymieszac z maka ziemniaczana. Reszte wina wlac do garnka, dodac sok wisniowy, cynamon, cukier, sok i skorke z cytryny. Zagotowac i gotowac ok. 5 min.. Wyjac cynamon.
Polowe owocow wlozyc do garnka, gotowac w soku przez ok. 3 min. Wlac wino wymieszane z maka ziemniaczana, zagescic kisiel. Wlozyc pozostale owoce, wystudzic.
Kisiel przelozyc do pucharkow. Podawac z sosem waniliowym lub lekko ubita smietana kremowka.
*zrodlo przepisu: "Lisa" 7 (2012)
Komentarze
pozdrawiam
No,to zycze Wam wspanialego urlopiku w Polandowie i pieknej pogody :) :) W Karkonoszach czasem nie bedziecie???
Pozdrawiam cieplutko :)
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia i miłego wypoczynku:)
do Łodzi również zapraszam :D
Udanego wypoczynku, wracaj do nas z nowymi pysznymi przepisami! :) Buziaki!
ale chyba już czas na tę dla dorosłych ;)
Pyszności!
Wspaniałego wypoczynku kochana :*
Pięknie czerwony.
Udanego pobytu w Polsce Majko.
Agnieszko udanego wyjazdu.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Przesylam wielkie letnie buziaki,
sara - pieczarkamysia:)
Majeczko, miłego wypoczynku:)