Rigatoni z cukinia, oliwkami i serem feta.
Pyszne danie makaronowe, doskonale na letni obiad, kolacje lub piknik. Makaron rigatoni z dodatkiem podsmazonej i zamarynowanej w oliwie i soku z cytryny cukinii, z dodatkiem sera feta i zielonych oliwek. Wszystkie smaki swietnie sie razem komponuja: delikatna cukinia, kwasna marynata, slona feta i oliwki. Calosc posypana cytrynowym tymiankiem. Goraco polecam :)
Rigatoni z cukinia, oliwkami i serem feta
Skladniki na 4 porcje:
375 g makaronu rigatoni
3 cukinie, pokrojone w 1 cm plasterki
6 lyzek oliwy
2 galazki tymianku cytrynowego, oderwane listki
sok z 1/ cytryny
200 g sera feta, pokrojonego w mala kostke
12 zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na kawalki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Makaron rigatoni ugotowac w osolonej wodzie al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Odlac, dobrze osaczyc z nadmiaru wody.
Plasterki cukinii wrzucic do miski, wlac 1 lyzke oliwy, dobrze wymieszac. Rozgrzac mocno patenie grillowa, podsmazyc cukinie przez 2-3 min.
Podsmazona cukinie przelozyc z powrotem do miski, dodac pozostala oliwe, tymianek i sok z cytryny. Oproszyc sola i swiezo mielonym pieprzem, wymieszac.
Makaron wymieszac z cukinia, serem feta i oliwkami. Podawac od razu po przygotowaniu.
*zrodlo: Maria Ricci "200 x Pasta"
Komentarze
Zdjęcia tak apetyczne,ze chciałabym sięgnąć po jedną porcję od zaraz.
Dobrego dnia Majko.
mniam bardzo apetyczne danie :)
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam :)
i zapraszam do mnie :)
a moze moglabym sie wprosic na miseczke tego pysznego makaronu:)
Pozdrawiam:)