Pizza Vesuvio.
Szybka i pyszna wloska pizza na cienkim ciescie. Z chrupiacymi brzegami i swietnymi dodatkami: salami, czarnymi oliwkami, mozzarella i bazylia. Ciasto szybko rosnie, jest mile i aksamitne w dotyku. Przepis znalazlam w ksiazce Gino D'Acampo "Buonissimo!"Do wykonanaia pizzy Gino uzywa gotowej passaty pomidorowej doprawionej jedynie sola i pieprzem (nie trzeba przygotowywac samodzielnie pomidorowego sosu wiec pizze praktycznie robi sie blyskawicznie). Z podanego przepisu wychodza dwie okragle pizze ja jednak upieklam jedna duza na kwadratowej balsze z wyposazenia piekarnika (nie mam zbyt duzo wprawy w formowaniu okraglych pizz:) . Polecam :)
Gino pisze: "Tradycyjnymi dodatkami do pizzy Neapolitana byly pomidory, czosnek, oregano i oliwa z oliwek extra virgin. Ser mozzarella pojawil sie w tym przepisie, gdy pewien Neapolitanczyk dodal go specjalnie, by zrobic wrazenie na krolowej. W ten sposob powstala chyba najslynniejsza pizza na swiecie! Jak zobaczycie, dodalem do niej jeszcze kilka skladnikow, by byla bardziej ekscytujaca. Wy mozecie zrobic to samo z dowolnymi dodatkami, o ile oczywiscie nie bedzie wsrod nich ananasa."
Pizza Vesuvio
Skladniki na 2 pizze (o srednicy 25 cm)
Ciasto:
180 g maki, plus troche do posypania stolnicy
140 ml cieplej wody
1 lyzeczka drozdzy w proszku
szczypta soli
1 lyzka oliwy extra virgin, plus troche do skropienia pizzy
Dodatkowo:
400 g passaty pomidorowej
2 kulki sera mozzarella, pokrojonego na kawalki (nie uzywamy bawolej mozzarelli, bo jest zbyt mleczna i sprawi, ze ciasto bedzie przesiakniete plynem)
12 plastrow wloskiego salami
100 g drylowanych ciemnych oliwek, pokrojonych na polowki
4 lyzki oliwy extra virgin
30 g swiezo startego parmezanu
10 listkow swiezej bazylii
sol
swiezo zmielony czarny pieprz
By przygotowac ciasto, w kubku mieszamy wode z drozdzami i sola. Make wsypujemy do duzej miski, posrodku robimy male wglebienie i wlewamy do niego rozczyn drozdzy oraz oliwe. Drewniana lyzka mieszamy skladniki, by uzyskac wilgotne ciasto. Ciasto wykladamy na posypana maka stolnice lub blat i wyrabiamy rekami mniej wiecej 5 min., by bylo gladkie oraz elastyczne. Wyrobione ciasto wkladamy do miski, przykrywamy sciereczka i odstawiamy na co najmniej 30 min., by prawie podwoilo swoja objetosc.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Ciasto ponownie wykladamy na posypana maka stolnice i dzielimy na pol. Rekami lub walkiem formujemy ciasto w dwa okragle placki o srednicy 25 cm. Ukladamy je na posmarowanych oliwa blachach do pieczenia (ja wylozylam blache papierem do pieczenia).
Na blatach do pizzy rozprowadzamy lyzka passate. Doprawiam sola i pieprzem. Nastepnie ukaldamy plastry salami, kawalki mozzarelli i oliwki. Kazda pizze skrapiamy odrobina oliwy extra virgin. Pieczemy na srodkowej szynie piekarnika, mniej wiecej 20 min., by brzegi ciasta byly porzadnie zrumienione. Dwie minuty przed koncem pieczenia kazda pizze posypujemy startym parmezanem i ukladamy na wierzchu listki bazylii.
Komentarze
I zdjęcia takie smakowite,jak zawsze u Ciebie.
Bez zbędnych upiększeń.
Dobrego dnia Majko!
Pyszności!
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
pozdrawiam gorrrrąco!
POzdrowienia Kochana :*
p.s a Ty wiesz, że masz weryfikację obrazkową, która mieni się w oczach? Jeśli chcesz, jeśli możesz zrezygnuj z niej... Mam nadzieję, że Ci nie uraziłam...
Buziaki.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Uciekam do lozka.
Spokojnje nocy :))
Mimo, iz taka bedzie wieczorem, to juz teraz chetnie poczestowalabym sie Twoja :)
Pozdrawiam Majko! I milego weekendu zycze :)
oblednie pyszna:)