Pizza z salami, baklazanem i chili.
Pyszna pizza z salami i baklazanem, z ostra nuta chili. Robilam ja juz dwukrotnie, tak nam smakowala. Ciasto na pizze przygotowuje sie bardzo szybko. Wystarczy tylko zagniesc wszystkie skladniki (ja robie to za pomoca miksera) i odstawic do wyrosiecia na 45 min. Ciasto praktycznie "rosnie w oczach" :) Jest bardzo przyjemne w dotyku, aksamitne i latwo sie z nim pracuje. Do pizzy przygotowuje sos pomidorowy z dodatkiem miodu i octu z bialego wina. Pyszny, lekko slodkawy, po prostu rewelacyjny. Zarowno ciasto, jak i sos zrobily w moim domu furore :) Z podanych skladnikow wychodza cztery duze pizze (ciasto trzeba bardzo cienko rozwalkowac). Ja upieklam jedna duza okragla pizze (o srednicy 28 cm) i cztery male o srednicy 18 cm kazda (pizze na zdjeciach). Goraco polecam :)
Przepis z ksiazki Leilii Lindholm "Noch ein Stück".
Pizza z salami, baklazanem i chili
Skladniki na 4 pizze:
Ciasto:
15 g swiezych drozdzy
300 ml cieplej wody
2 lyzeczki cukru
1 lyzeczka soli morskiej
2 lyzki oliwy
70 g maki pszennej pelnoziarnistej
300-400g maki pszennej (dalam 400 g)
Sos:
2 zabki czosnku
5 dojrzalych pomidorow (dalam puszke pomidorow, 400 g)
1 lyzka masla
1 lyzka plynnego miodu
1 lyzeczka octu z bialego wina
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Ponadto:
1 baklazan
4 zabki czosnku (nie dalam)
1 niezbyt ostra papryczka chili
375 g mozzarelli
150 g ostrego salami (w plasterkach)
1 peczek swiezego oregano
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Przygotowac ciasto na pizze: drozdze wkruszyc do misy miksera, wlac wode, wymieszac aby sie rozpuscily. Wsypac cukier i sol morska, wymieszac. Nastepnie dodac obydwa rodzaje maki i zagniatac ciasto 10 min. az stanie sie elastyczne. Oproszyc ciasto maka, przykryc sciereczka (lub folia) i odstawic na 45 min. do wyrosniecia.
W miedzyczasie przygotowac sos. Pomidory pokroic w drobna kostke, czosnek w plasterki (lub przecisnac przez praske). W rondelku rozgrzac maslo, podsmazyc krotko czosnek. Dodac pomidory i miod, gotowac na malym ogniu ok. 20 min. az sos zgestnieje. Na koniec doprawic do smaku octem winnym, sola i pieprzem. Wystudzic.
Baklazana umyc, pokroic w plasterki. Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc na niej plasterki baklazana, przelozyc na talerz. Czosnek obrac i razem z chili pokroic w cienkie plasterki. Mozzarelle rowniez pokroic w plastry.
Piekarnik rozgrzac do temp. 250°C. Wyrosniete ciasto podzielic na cztery czesci, kazda z nich cienko rozwalkowac. Posmarowac pomidorowym sosem, ulozyc plasterki salami, baklazana, mozzarelli, czosnek i chili. Posypac listkami oregano.
Pizze wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 5-10 min. az bedzie chrupiaca a ser sie rozpusci. Wyjac z piekarnika, skropic oliwa, oproszyc sola morska i swiezo mielonym pieprzem.
Komentarze
Serdecznie Cię pozdrawiam:)
Ale w tej podoba mi się połączenie bakłażanu i salami, super :)
M.