Zupa kalafiorowa z koperkiem.
Pyszna i delikatna zupa kalafiorowa z dodatkiem aromatycznego koperku. Zupelnie inna od tej, jaka robilam do tej pory. Jak to zwykle u mnie bywa, kiedy cos mi posmakuje robie to pozniej jeszcze kilka razy. Tak tez bylo z ta zupa. I wciaz nie mam dosyc :) W przepisie podano aby dodac bulion z kostki, jednak ja uzywam zawsze ugotowanego przez siebie (raz na jakis czas gotuje ogromny garnek rosolu i zamrazam a pozniej wyciagam w razie potrzeby). Polecam :)
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Skladniki na 4 porcje:
korzen pietruszki
kawalek selera
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1-2 zabki czosnku
1/2 glowki kalafiora
1 lyzka masla
1 i 1/4 l bulionu drobiowego
150 g smietany
galka muszkatolowa
koperek
sol
pieprz
Warzywa obrac, plukac. Pietruszke, seler, ziemniaki i marchewke pokroic na kawalki. Cebule i czosnek drobno posiekac. Kalafior podzielic na rozyczki.
W garnku rozgrzac maslo, zeszklic na nim cebule z czosnkiem. Wlac bulion. Wlozyc warzywa (oprocz ziemniakow i kalafiora). Gotowac ok. 25 min. W polowie gotowania dodac reszte warzyw.
Do zupy wlac smietane. Doprawic galka muszkatolowa, sola i pieprzem. Posypac posiekanym koperkiem.
* Zrodlo przepisu: "Claudia"
Komentarze
Lubię bardzo.
Pozdrowienia Majko!
Pozdrowienia:)
pozdrawiam! :)
Sliczne fotki :)
Usciski :)
Witaj Kochana! Cieszę się że znów jesteś z nami, zawsze lubiłam do ciebie zaglądać dlatego super że wrócilaś - mam nadzieję, że u Ciebie już wszystko oki!
Za zupkę podziękuję (nie przepadam za zupami ;)) ale kawałka brownie nie odmówię, zwłaszcza że wyglada przepięknie!
Pozdrawiam!
yummymorning.blgospot.com
Uwielbiam wszystkie zupy! No prawie wszystkie, bo za zupami-krem nie przepadam.
Kalafiorowa to zupa mojego dzieciństwa :)
Musisz mieć dużą zamrażarkę, że mieści ci się tam rosół. Tak sobie myślę, że może zrobię zaraz...
Twoja wyglada naprawde apetycznie!